Hrvatska još traga za 1.828 nestalih u Domovinskom ratu

Domovinski rat (Foto Arhiva)

U Hrvatskoj se još traga za 1.828 osoba nestalih u Domovinskom ratu, rečeno je na okruglom stolu “Pravo obitelji na istinu – pravo nestalih na identitet”, koji je u srijedu održan u Vukovaru u povodu 30. godišnjice potrage za nestalim u Domovinskom ratu.

“Iz dana u dan nas je sve manje. Umiru ne samo roditelji, nego i djeca nestalih. Za nekoliko godina gotovo da neće biti nikoga da ih traži. Uprkos protoku vremena, mi i danas živimo u 1991. godini. Život ide dalje, mladi odrastaju, žene se udaju, ali nama je i dalje teško”, rekla je Manda Patko, predsjednica Udruženja roditelja i obitelji zarobljenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja “Vukovarske majke”.

Podsjetila je da se u Vukovaru još traga za 386 osoba čiji se trag gubi upravo u tom gradu u jesen 1991.

Po riječima direktorice Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja Ivone Paltrinieri, u posljednjih godinu dana ta je uprava najviše probnih iskapanja provela u Vukovarsko-srijemskoj i Osječko-baranjskoj županiji, koje, uz Banovinu, imaju najviše nestalih osoba.

Paltrinieri je rekla i da je u šest godina mandata ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda u te dvije županije pregledano više od pola miliona kvadratnih metara i 100 lokacija za koje se sumnjalo da skrivaju posmrtne ostatke hrvatskih branitelja i civila.

Pritom je podsjetila kako je u godinama od Domovinskog rata ekshumirano više od 5.200 posmrtnih ostataka žrtava agresije, od kojih je 4.100 završno identificirano.

“Probna iskapanja trenutno obavljamo na području Dalmacije, gdje smo obradili dio lokacija u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj i Zadarskoj županiji. U planu nam je nakon Uskrsa početi s istraživanjima na području Banovine te Vukovarsko-srijemske županije”, najavila je Paltrinieri.

Kako je rekla predsjednica Saveza udruženja obitelji zatočenih i nestalih branitelja i civila Ljiljana Alvir, pravo porodica na istinu o nestalima je ono što najviše traže i na šta imaju pravo. Dodala je da taj savez još traga za 213 hrvatskih branitelja.

Na tribini, čiji je organizator bilo Udruženje “Vukovarske majke”, bili su članovi porodica udruženja zatočenih i nestalih osoba iz Domovinskog rata, predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja, Državnog odvjetništva, MUP-a i obavještajne zajednice te ostali koji su uključeni u traženje istine o nestalima.

Prethodni članakOpozicija protiv rekonstrukcije Vlade Republike Hrvatske, traži prijevremene izbore
Naredni članakSuad Arnautović na čelu Centralne izborne komisije BiH