Hrvatska od početka juna popušta epidemiološke mjere

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i na sve već broj cijepljenih građana, na sjednici održanoj u Vladi Hrvatske, odlučeno je kako će biti donesen novi set epidemioloških mjera koji će stupiti na snagu od početka lipnja/juna i trajati do polovice istog mjeseca

Nakon sastanka održanog u Banskim dvorima na kojem je sudjelovao predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i resorni ministri te predstavnici Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske odlučeno je kako će na području cijele Hrvatske epidemiološke mjere biti djelomično popuštene.

S obzirom na povoljniju epidemiološku situaciju i na sve već broj cijepljenih građana, na sjednici održanoj u Vladi Hrvatske, odlučeno je kako će biti donesen novi set epidemioloških mjera koji će stupiti na snagu od početka lipnja/juna i trajati do polovice istog mjeseca, kazao je ministar unutarnjih poslova i šef Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske Davor Božinović.

„Popuštanja će i nadalje biti postupna, a u međuvremenu ćemo pratiti razvoj epidemiološke situacije i dinamiku cijepljenja. S dolaskom ljeta računamo i na dolazak prvi stranih turista te na otvaranje više djelatnosti vezanih uz turizam, s tim da održimo imidž Hrvatske kao sigurne turističke zemlje koja se uspješno nosi s koronavirusom”, kazao je Božinović.

Najavio je kako će se postojeće ograničenje na maksimalno 25 osoba pri okupljanjima povećati na 100 osoba, a otvorit će se i zatvoreni dijelovi restorana. Promijenit će se i odredba o vjerskim i okupljanjima na kulturnim priredbama, pri čemu više neće vrijediti pravilo da jedna osoba mora biti raspoređena na sedam, nego na četiri kvadratna metra.

Od početka lipnja otvaraju se i sajmovi na otvorenom, uključujući i izložbene manifestacije, no zbog očekivanih gužvi, na snazi će biti mjera nošenja zaštitnih maski.

Također, očekivano je produljenje rada ugostiteljskih objekata za sat vremena, umjesto do 22 sata, terase će moći raditi do 23 sata.

Božinović je istaknuo kako će s toplijim vremenom ljudi sve više boraviti na otvorenom te da se u skladu s tim očekuje slabije širenje koronavirusa aerosolom.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakBosna i Bošnjaci: Ime, jezik, pismo, domovina, država
Naredni članakKrivokapić u posjeti BiH: Izrazio žaljenje za žrtve Srebrenice