Hrvatska pozvala svoje državljane da napuste Ukrajinu

Ukrajina (Ilustracija Pixabay)

Hrvatske vlasti savjetovale su u subotu svojim državljanima da napuste Ukrajinu, priključivši se brojnim državama koje su to učinile strahujući od mogućeg ruskog napada na tu zemlju.

Hrvatima se preporučuje i izbjegavanje putovanja u Ukrajinu, posebno uz granicu s Rusijom i Bjelorusijom te blizu linije razdvajanja s privremeno okupiranim područjima Krima i Donbasa, saopćilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Oni koji ne mogu napustiti Ukrajinu savjetujemo oprez i da se jave Hrvatskoj ambasadi u Kijevu, kažu na Zrinjevcu.

SAD, Velika Britanija, Nizozemska, Danska, Latvija, Estonija, Australija i Novi Zeland ranije su pozvale svoje građane da napuste Ukrajinu. To su u subotu učinile i Švedska, Španija, Italija i Francuska, Saudijska Arabija i Jordan.

Dok raste popis zemalja koje povlače državljane jer Rusija može napasti svaki čas, predsjednik Ukrajine usprotivio se u subotu sijanju panike jer ona pomaže samo neprijatelju.

Mjesecima jača zabrinutost da Rusija – koja je nagomilala snage na ukrajinskoj granici – razmišlja o invaziji na Ukrajinu. Snage koje Rusija podupire već kontroliraju dijelove istočne Ukrajine, a Rusija je anektirala poluotok Krim 2014. godine.

Rusija niječe bilo kakve takve planove. Međutim, ona je iskoristila pažnju usmjerenu na to područje da izrazi strahove da je NATO ušao preblizu njenoj teritoriji te zahtijeva da se sigurnosni savez povuče s onoga šta Rusija smatra prostorom svog utjecaja.

Prethodni članakSAD povlači pripadnike svoje Nacionalne garde iz Ukrajine
Naredni članakMilijarda ustaje protiv nasilja: Svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje