Hrvatska provodi zabranu emitiranja Russia Today i Sputnika

Daljinski upravljač (Ilustracija Pixabay)

Agencija za elektroničke medije (AEM) u srijedu je Hrvatskoj regulatornoj agenciji za mrežne djelatnosti na postupanje poslala uredbu Vijeća Evropske unije kojom se zabranjuje emitiranje Russia Today i Sputnik “putem kabla, satelita, IPTV platformi, platformi za dijeljenje sadržaja ili aplikacija”.

“Pozivamo vas da u okviru vaših nadležnosti ovu informaciju i odluku Vijeća EU dostavite svim operaterima radi provedbe”, stoji u dopisu koji potpisuje direktor AEM-a Josip Popovac.

Reakcija hrvatskog medijskog regulatora uslijedila je nakon što je EU uvela sankcije, koje se primjenjuju od danas, protiv dva ruska medija u državnom vlasništvu Russia Today i Sputnik koje manipuliraju informacijama i šire rusku propagandu o brutalnom napadu na Ukrajinu.

“Riječi su važne u doba rata. Svjedoci smo masovne propagande i dezinformacija o sramotnom napadu na slobodnu i nezavisnu zemlju. Nećemo dopustiti apologetima Kremlja da sipaju svoje toksične laži koje opravdavaju Putinov rat i siju sjeme podjela u našoj Uniji”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen.

U Komisiji kažu da su Russia Today i Sputnik ključni mediji za promicanje i potporu ruskoj  agresiji na Ukrajinu i da predstavljaju izravnu prijetnju javnom poretku i sigurnosti u EU.

Oba medija učestvuju u koordiniranom manipuliranju informacijama i u dezinformiranju, pokazala je analiza radne grupe East StratCom Evropske službe za vanjsko djelovanje koja o tome prikuplja podatke od 2015. godine.

Za provedbu ove odluke ključna je saradnja nezavisnih medijskih regulatora unutar Evropske regulatorne skupine za audiovizualne medijske usluge (ERGA).

Neki od regulatora već su poduzeli konkretne korake protiv ruskih medija uključenih u kampanju dezinformiranja i manipuliranje informacijama, primjerice u Estoniji, Latviji, Litvaniji, Poljskoj, dok je u Njemačkoj zabranjeno emitiranje programa Russia Today jer nema dozvolu.

“S obzirom na ozbiljnost situacije i kao odgovor na ruske akcije koje destabiliziraju situaciju u Ukrajini, potrebno je i u skladu s temeljnim pravima i slobodama uvesti daljnje restriktivne mjere i obustaviti aktivnosti emitiranja Russia Today i Sputnika u EU, koje su usmjerene protiv EU.”

Sankcije pokrivaju sva sredstva za prijenos i distribuciju sadržaja, poput kabla, satelita, IPTV-a, platformi, web stranica i aplikacija.

Sve relevantne licence, ovlaštenja i dogovori o distribuciji su suspendirani. Ove mjere pokrivaju sve države članice EU-a i odmah se izravno primjenjuju, navodi Komisija.