Hrvatski državljani u Kazahstanu nisu ugroženi

Nemiri u Kazahstanu (Foto Anadolija)

Hrvatski državljani u Kazahstanu, gdje su se protesti pretvorili u nasilje i sukobe, nisu ugroženi i svi su na sigurnom, reklo je u nedjelju hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, dodajući da je nadležna ambasada s njima u stalnom kontaktu.

“Nastavno na nemire u Republici Kazahstan, nadležno hrvatska ambasada u Nur-Sultanu u stalnom je kontaktu s hrvatskim državljanima. Niko od hrvatskih državljana nije ugrožen i svi su na sigurnom”, stoji u izjavi MVEP-a.

Nadležna ambasada prati situaciju te stoji na raspolaganju hrvatskim državljanima za konzularnu i drugu pomoć, u okviru svoje nadležnosti, dodaje se.

Kazahstanske vlasti rekle su u nedjelju da su stabilizirale stanje širom zemlje nakon najsmrtonosnijeg nasilja u 30 godina nezavisnosti, a vojnici vojnog saveza pod ruskim vodstvom čuvaju “strateške objekte”.

Ono što je prije sedam dana počelo s protestima protiv poskupljenja goriva eksplodiralo je u šire demonstracije protiv vlade Kasima Žomarta Tokajeva i čovjeka kojeg je zamijenio kao predsjednika bivše sovjetske republike bogate resursima, Nursultana Nazarbajeva.

Kazahstansko Ministarstvo zdravlja objavilo je u nedjelju da su ukupno 164 osobe ubijene tokom prošle sedmice u nasilnim protestima, a administracija je saopćila da je 5.800 ljudi uhapšeno u vezi s nemirima, piše Hina.

Prethodni članakU Banjoj Luci paradom obilježili neustavni praznik, Dodik poručio kako je RS država
Naredni članakAustralska vlada tvrdi da Đokoviću nije bio zagarantiran ulazak u zemlju