Hrvatski prijevoznici ponudili Vladi autobuse za ukrajinske izbjeglice

Ilustracija Pixabay

Prijevoznici okupljeni u Udruženje hrvatskih autobusnih javno linijskih prijevoza (UHAJLP) stavili su Vladi Republike Hrvatske na raspolaganje svoje autobuse i ljudstvo za prijevoz izbjeglica iz Ukrajine, istakli su u nedjelju u saopćenju.

“Želimo dati naš doprinos u ljudstvu i vozilima jer je to naša odgovornost, ali i jedini način na koji se može organizirano i učinkovito prevesti izbjeglice s ukrajinske granice na za to predviđene lokacije u Hrvatskoj”, izjavio je generalni direktor Arrive Dražen Divjak u ime UHAJLP-a.

To udruženje okuplja velike i male privatne prijevoznike koje imaju velike kapacitete, hiljade autobusa i više od 8.000 radnika, ističu.

“Riječ je u sistemu koji ima stratešku važnost za Republiku Hrvatsku i koji bi teško opstao tokom pandemije da ga Vlada svojim mjerama zadnje dvije godine nije sačuvala”, poručuju.

Dodaju da su prijevoznici partneri i velikom dijelu lokalne i regionalne samouprave te da su sada spremni vratiti zajednici u kojoj funkcioniraju i posluju kroz pomoć u rješavanju barem dijela izbjegličke krize u kojoj se našla Ukrajina.

Divjak je stoga pozvao brojne županije koje su objavile da već imaju pripremljene kapacitete za smještaj, da im se, u koordinaciji s Civilnom zaštitom, jave kako bi mogli prevesti veći broj izbjeglica.

“Isto tako, Vladi RH stojimo na raspolaganju za sve ostalo što je potrebno u rješavanju ove krize”, istaknuo je Divjak.

Prethodni članakIzdane sigurnosne upute novinarima u Ukrajini
Naredni članakPlenković: Održavaju se radni sastanci u vezi s prihvatom ukrajinskih izbjeglica