Hrvatski UNICEF pozvao građane da pošalju pomoć ukrajinskoj djeci

UNICEF

Iz Ureda UNICEF-a za Hrvatsku u ponedjeljak su pozvali građane da, posebno zbog potrebe za pitkom vodom te zdravstvenih i higijenskim potrepština, pošalju pomoć porodicama u Ukrajini gdje ruska vojna agresija predstavlja neposrednu prijetnju za živote i dobrobit 7,5 miliona djece.

U saopćenju su naveli da s terena raspolažu informacijama o velikoj nestašici vode, kao i o potrebama za psihosocijalnom podrškom te su otvorili stranicu “Pomozite djeci Ukrajine” https://www.unicef.hr/ukrajina/ na kojoj se može donirati humanitarnu pomoć.

Donirati se može i na UNICEF-ov broj računa: HR9223600001501092532, kao i pozivom na broj 2263-98.

Potrebe su, ističu, velike, te su dodatno pojačali napore kako bi odgovorili na rastuće potrebe za pitkom vodom, zdravstvenom skrbi, obrazovanjem i zaštitom.

Osigurali su prijevoz pitke vode kamionima do područja pogođenih sukobima, dostavljaju nužne zdravstvene, higijenske i obrazovne potrepštine u  blizini linije razgraničenja te neposredno pomažu djeci i porodicama u potrebi.

Na terenu su mobilni timovi koji pružaju psihosocijalnu podršku djeci i skrbnicima na područjima koje kontrolira ukrajinska vlada, a UNICEF također radi na pružanju zaštite djece od mina i drugih eksplozivnih naprava.

Prethodni članakU Federaciji BiH Agencija za bankarstvo preuzela upravljanje Sberbankom
Naredni članakJutarnji list: Je li Putin najbogatiji čovjek na planeti?