Infantino do sredine decembra želi dogovor o svjetskim prvenstvima u nogometu svake dvije godine

Gianni Infantino (Foto Twitter)

Predsjednik Međunarodne nogometene asocijacije (FIFA) Gianni Infantino, nakon sastanka Izvršnog odbora, na konferenciji za novinare u Zürichu rekao je da će FIFA do 20. decembra pokušati postići konsenzus o kontroverznoj ideji da se svjetska prvenstva održavaju svake druge godine, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Infantino je rekao da je u nedavnim razgovorima bilo dosta žestokih rasprava i dosta suprotnih mišljenja, ali vjeruje da se do sredine decembra ipak može postići kompromis.

“Naš glavni cilj mora biti da postignemo konsenzus”, rekao je Infantino.

FIFA se aktivno i snažno zalaže za dvogodišnje Svjetsko prvenstvo, koje bi zamijenilo dosadašnji sistem svake četiri godine. Ova ideja je naišla i na podršku i na oštre kritike, jer se tiče različitih interesa, od klubova, reprezentacija, nacionalnih liga do međunarodnih takmičenja.

Infantino je istaknuo da FIFA do sada nije pitala članove slažu li se s prijedlogom ili ne, već ih je samo upoznala s njima, što bi trebalo potaknuti rasprave o budućnosti nogometne igre.

“Naravno da smo dobili neke opravdane kritike, ali i pozitivne komentare. Vjerujemo da možemo postići konsenzus jer sam na početku rekao da ćemo stvari promijeniti samo ako budemo apsolutno uvjereni da će to biti dobro za svakoga”, izjavio je Infantino.

Međutim, priznao je da su promjene teške za ljude, posebno kada su u pitanju stvari koje su dešavaju desetinama godina. SP-a  se održavaju od 1930. svake četiri godine, s prekidom za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Infantino je također nagovijestio da su modelu, kada je samo jedna zemlja bila domaćin SP, odbrojani dani.

“Vjerovatno je to prošlost. Vjerovatno ćemo vidjeti još svjetskih prvenstava u organizaciji dvije ili tri zemlje. Ako bude tako, bilo koja regija u svijetu ne može samo sanjati, već zapravo planirati organizaciju SP-a”, kazao je Infantino.

Dodao da bi, ako npr. po pet zemalja podnese zajedničku kandidaturu za Svjetsko prvenstvo za žene i muškarce, stotinu zemalja podijelilo teret i zadovoljstvo organiziranja svjetskih prvenstava u narednih 20 godina.

Svjetsko prvenstvo svake dvije godine također bi se ukrštalo s olimpijskim igrama, na što je Međunarodni olimpijski komitet već negativno odgovorio, ali Infantino uvjerava da ni na koji način ne razmišljaju o napuštanju olimpijskih igara.

“Naprotiv, nogomet je ponosni dio olimpijskog pokreta”, ističe Infantino.