Institucije, to smo mi!

Siva eminencija SABAH-a Mirsad Srebreniković s Erminom Lekaj Prljskaj na večeri

Nedavno objavljeni članak na jednom istarskom portalu pod naslovom „LABIN: SMOTRA FOLKLORA I KULTURNOG STVARALAŠTVA BOŠNJAKA U RH; U posljednje tri godine sredstva za rad bošnjačkih asocijacija povećana za 40 posto“ otvorio je temu rada bošnjačkih organizacija u Hrvatskoj.

Naime, nakon što pročitate spomenuti članak, mogli biste zaključiti da Bošnjaci u hrvatskom parlamentu imaju najmanje dva saborska zastupnika te nekog ministra gospodarstva ili možda obrazovanja. Nažalost, istina je daleko od toga, pa se postavlja logično pitanje ko je dobio ta povećana sredstva i zbog čega? U tekstu se SABAH (Sabor bošnjačkih asocijacija u Hrvatskoj) navodi kao, pazite sad, „najveća krovna organizacija Bošnjaka u RH“. Dakako, novinar niti izdaleka ne poznaje stanje među Bošnjacima, i ne treba ga kriviti za to, ali važno je raščlaniti navode teksta koji već nekoliko godina mame Bošnjake i odvede ih na stranputicu koja ih je dovela do ruba političke provalije.

Prije svega, povećanje sredstava za rad nacionalnih manjina kontinuirano je povećavano za vrijeme Vlade Andreja Plenkovića upravo iz razloga jer su predstavnici manjina u Saboru dio vladajuće većine. Tako je taj iznos 2018. godine iznosio 33.840.000,00 kuna, a 2021. godine povećan je na 46.194.500,00 kuna, što iznosi 36% rasta budžeta. Zbog toga su sve nacionalne manjine dobile povećanje sredstava, uključujući bošnjačku manjinu, međutim kada usporedimo s drugim manjinama, Bošnjaci debelo zaostaju za povećanjem. Primjerice, albanska nacionalna manjina 2018. godine dobila je 747.000,00 kuna, a 2021. 1.355.000,00 kuna, što je povećanje od 82%, ali uzimajući u obzir da je Albanaca prema posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine duplo manje u odnosu na Bošnjake. Kao i obično, vrag je u detalju. Daleko najveća povećanja dobile su bošnjačke organizacije odane Ermini Lekaj Prljaskaj koje su je dovele na vlast te koje je sada održavaju na vlasti sijući smutnju i razdor među Bošnjacima. Apsolutni dobitnik broj jedan je upravo SABAH koji je 2018. godine dobio iznos od 220.000.00 kuna, dok je ove godine taj iznos dosegao vrtoglavih i nevjerovatnih 455.000.00 kuna, što je povećanje od, vjerovali ili ne, čak 106%! Još veću jezu i sablazan izazvat će kada čujete za šta su ta sredstva dobijena. Dakle, SABAH je 2018. godine i 2021. godine prijavio identičan program koji se sastoji od: štampanja časopisa SABAH u 2.000 primjeraka po deset brojeva s 32 stranice u boji, smotru folklora, štampanje dvije knjige, okrugli sto te posjetu Srebrenici. Za taj identičan program koji niti na koji način nije modificiran niti poboljšan 2018. godine dobijen je iznos od 220.000.00 kuna, a samo tri godine kasnije taj isti program radi se za čak 235.000.00 kuna više, bez obzira što je riječ o identičnim stavkama. Postavlja se logično pitanje u šta je ta razlika novca onda potrošena? Možete li zamisliti da 2018. godine idete u dućan s 220 kuna i kupite potrebne namirnice, a onda 2021. godine vam neko da 455 kuna i vi ponovno kupite identične namirnice po istim cijenama? Nemoguće, zar ne?

Primjerice, SABAH je publikacija koju ne čita apsolutno niko te koja služi kao porodični fotoalbum rukovodstva SABAH-a, međutim tiraž od 2.000 primjeraka nije mali, pa se postavlja pitanje gdje su svi ti silni primjerci, ali i zašto ih niko živ ne čita? SABAH kao publikacija ljudima posluži vjerovatno u hladnim zimskim danima kada im usfali kocki za potpalu, pa se snađu pomoću dva arka papira koja im je neko tutnuo dok su izlazili s džume iz džamije, ili im je prikeljio na šoferšajbu.

Pored svega, SABAH se niti najmanje ne bavi pitanjima Bošnjaka. Primjerice, vjerovatno od deset Bošnjaka, niko neće ni znati ko je predsjednik SABAH-a, a kamo li čime se oni bave. Međutim, krajnje je vrijeme da Bošnjaci počnu propitivati na šta se troše novci poreznih obveznika u njihovo ime? Protekli popis stanovništva protekao je bez bilo kakve konkretne aktivnosti SABAH-a, što je i logično jer njih ne zanimaju Bošnjaci na čije ime dobijaju novac, već opstanak Ermine Lekaj Prljaskaj koja im omogućava skoro pola miliona kuna godišnje a da zauzvrat ne rade ništa. Kada dođu parlamentarni izbori, ekipa SABAH-a, SDA Hrvatske i ostalih satelita Ermine Lekaj Prljaskaj ponovno će među Bošnjacima izazvati sukobe i razjediniti ih kako bi gospođa Lekaj Prljaskaj opstala.

Prethodni članakHumanitarci u Grčkoj optuženi za špijunažu zbog spašavanja izbjeglica
Naredni članakVečernji list: Mirovinsko kupuje softver za lov na prevare