Inzko: Reakcije iz RS-a “možda čak i nešto blaže” od očekivanog

Visoki predstavnik Valentin Inzko, kome na kraju ove sedmice ističe mandat, rekao je da su reakcije iz republike Srpske na njegovu odluku da donese zakonske izmjene kojima je zabranio negiranje genocida očekivane, “možda čak i nešto blaže”.

– Što se tiče najava blokada, jasno je da bi svaka aktivnost političkih stranaka koja bi paralizirala institucije BiH bila korak u pogrešnom smjeru i loša usluga građanima koje tvrde da predstavljaju. Od političara se očekuje da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih nadležnosti. Oni jednostavno moraju da rade svoj posao i opravdaju povjerenje koje su im dali građani. Ne postoji drugi put da se zaobiđu obaveze koje imaju prema građanima – rekao je Inzko za portal Klix.ba.

Komentitajući tvrdnje političkih predstavnika RS-a da je on najodgovornija osoba za politički haos u BiH i da će biti odgovorni za sve ono što se bude dešavalo u narednom periodu, rekao je da je poznata taktika domaćih političara da koriste visokog predstavnika kao žrtveno jagnje.

Navodi da oni to isto rade i s drugim predstavnicima međunarodne zajednice i optužuju ih za različite prekršaje, što naravno nema uporišta u stvarnosti.

– Međutim, da se vratimo suštini: Veličanje ratnih zločinaca, poricanje genocida i ratnih zločina – to je nešto što političari u BiH nikada ne bi trebalo da rade, ali neki to ipak rade. To je sramotna praksa, to je anticivilizacijski i nemoralno prema žrtvama i preživjelima. Takve aktivnosti uzrokuju strah i pometnju u društvu. A kada pokušate da ovu zemlju oslobodite tog balasta, onda kažu da ste vi taj koji je stvorio problem i na taj način prebacuju krivicu. To je, najblaže rečeno, nezrelo – rekao je.

Naglašava da je odluka bila samo njegova, uz puno i nepokolebljivo uvjerenje da je to prava stvar.

Upitan da li svom nasljedniku Christianu Schmidtu ostavlja još težu političku i društvenu atmosferu u zemlji, kaže da je već neko vrijeme politička i socijalna klima u zemlji stabilna.

– Realno, nema ničega što će moja posljednja odluka značajno promijeniti. Naravno, kratkoročno gledano može biti nekih teških riječi i uzburkanih emocija, ali ništa što nije već viđeno u sličnim situacijama. Političari moraju shvatiti da nisu na funkcijama kako bi zaradili ili izgubili poene kod visokog predstavnika ili međunarodne zajednice. Oni su na funkcijama da ispune ono što su obećali građanima, da zemlju povedu naprijed, izgrade bolju ekonomiju, obrazovanje u skladu sa standardima u razvijenom svijetu, zdravstveni sistem koji može zadovoljiti potrebe građana, posebno u vrijeme pandemije. Ako političari nastave sa destruktivnim pristupom, uskoro će od Bosne i Hercegovine napraviti praznu zemlju koja nije dobra nikome. Zadatak političara je da zaustave egzodus mladih ljudi iz zemlje, a ne da ga ubrzaju oštrom retorikom i neodgovornim potezima. Krajnje je vrijeme da se fokus vrati na budućnost, na evropsku perspektivu, i da se očekivanja građana vrate na prvo mjesto. To bi bio moj apel za kraj – zaključio je Inzko u intervjuu za Klix.ba.

Prethodni članakEU upozorava, Dodik prijeti, Čović je zabrinut i oduševljen Pelješkim mostom
Naredni članakBiH ostaje izvan zagrljaja “Velike Srbije” koja se vraća na mala šengenska vrata