Inzkova Odluka konačna, gotovo je s negiranjem genocida, Dodik prijeti kao nikada do sada

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH, nametnuo je odredbe Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici. 

Odluka je saopćena iz OHR-a.

Zakon stupa na snagu osam dana od dana objave na službenoj internetskoj stranici Ureda visokog predstavnika ili jedan dan od dana objave u “Službenom glasniku Bosne i Hercegovine”, koji god od tih dana nastupi ranije.

Ured visokog predstavnika u proteklih 26 godina učestvovao je u donošenju desetaka zakonskih rješenja, koji bez pritiska međunarodne zajednice ne bi bili usvojeni.

Svi ovi zakoni stupali su na snagu odmah i nije ih bila obavezna usvojiti Parlamentarna skupština BiH.

Isti slučaj je i sa nametnutim odredbama Krivičnog zakona BiH kojim se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici, koje se uopće ne moraju upućivati u parlamentarnu proceduru. Negiranje genocida od sada će u Bosni i Hercegovini biti kažnjavano zatvorskom kaznom i to od 6 mjeseci, a teži oblici najmanje tri godine.

Iako se svojski trudio da je potpuno miran i kako je sam više puta naglasio da je “racionalan”, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik je na današnjoj vanrednoj press konferenciji bio vidno nervozan.

– Trpjeli smo 20 godina. Bošnjacima ovo ne treba, ovo je zatvorilo mogućnost dogovora sa nama. Ovo traži žestok odgovor Srba, pa i da naredne sedmice proglasimo samostalnost. Muslimani ne mogu ništa, ne mogu pokrenuti vojsku, ja to neću dozvoliti. Ne može ni policija. Ako slučajno uđu u Kotor Varoš, znat ćemo reagovati – kazao je Dodik i najavio mogućnost da RS naredne sedmice proglasi samostalnost.

– Inzko je pokazao da je srbomrzac, on je spodoba. Otac mu je bio oficir Gestapoa. Inzko nema pravo na ovu odluku. Ovo nije pravno utemeljena odluka. U Srebrenici nije bio genocid, to je utvrdila međunarodna komisija. Srbi ovo nikada ne smiju priznati. Zakucan je ekser u mrtvački sanduk Bosne i Hercegovine.

Naredne sedmice će se održati posebna sjednica NSRS-a. Kao član Predsjedništva BiH odbacujem ovu odluku. Ovim je RS prisiljen da vodi proces koji vodi u disoluciju. Genocid se nije desio. Za ovu odluku Inzko nema konsenzus među članicama Vijeća sigurnosti.

Neki Bošnjaci su mi kazali da je Inzko dobio nekoliko miliona eura za ovu odluku, tako se priča. Ovo je ključni trenutak da li ćemo opstati kao narod i politički faktor. To je namjera germanskog svijeta. Trebamo zabraniti djelovanje Suda i Tužilaštva BiH te SIPA-e. Pozvat ćemo sudije i tužioce iz RS-a da napuste institucije – poručio je Dodik na vanrednoj press konferenciji u Banjoj Luci.

Dodik je i istakao kako se ponaša racionalno.

– Mi smo za izvorni za Dejtonski sporazum. Ovo je naša posljednja ponuda. Germanskom svijetu je potrebno da je još neko napravio genocid u Evropi. Ja sam racionalan, branit ćemo se. Mislio sam da Inzko i ostali nisu takvi kreteni.

Novi visoki predstavnik nije legalan. Nema legitimitet. Pozivam RS da se okupimo i branimo. Sve zavisi od naše istrajnosti. Ja ću nastupati muški kao uvijek – kazao je vidno iznervirani Dodik.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović pozdravio je odluku visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

– Visoki predstavnik je ovim ispunio obavezu koju ima prema žrtvama, prema svojoj savjesti, ali i prema Dejtonskom mirovnom sporazumu jer negiranje genocida i slavljenje zločinaca je mehanizam kojim se ozbiljno potkopava povjerenje među narodima i ugrožava mir – kazao je Džaferović.

Negiranje genocida se, kako je dodao, godinama toleriralo i jedini rezultat je bio sve više toksičan ambijent u Bosni i Hercegovini, u kojem porodice žrtava jednostavno ne mogu da žive na miru. Visoki predstavnik je, navodi, postupio ispravno jer se nije smjelo dozvoliti da žrtve budu ponovo prepuštene nemilosrdnosti onih koji glorificiraju zločince.

– Ovom odlukom napravljen je snažan iskorak u civilizacijskom smjeru. Presude o genocidu prihvata sav civilizirani svijet i jedino normalno jeste da i Bosna i Hercegovina, kao država u kojoj je počinjen genocid, bude dio tog okvira. Ova odluka će suštinski doprinijeti izgradnji normalnijeg i zdravijeg ambijenta za budućnost. Samo na osnovu istine i pravde moguće je ići naprijed i u Bosni i Hercegovini i u regiji – zaključio je Džaferović, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović danas je također pozdravio odluku viskog predstavnika u BiH da nametne odredbe Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje negiranje genocida u Srebrenici.

– Očekivao sam ovu odluku jer je to imalo svu logiku. Ovo je satisfakcija za porodice žrtava. Ovo je dobro za svakog građanina u BiH, za autoritet Inzkovog nasljednika, za srpski narod i srpske političare u BiH – rekao je Izetbegović.

Podvukao je da niko ne može biti protiv navedene odluke, osim naravno predsjednika SNSD-a Milorada Dodika.

– On je inače jedan remetilački faktor kojim će se morati pozabaviti međunarodna zajednica u BiH. Niko civiliziran ne može riječ jedne reći protiv ovakve odluke, tako da sam očekivao takvu odluku – kazao je Izetbegović.

Također, istakao je da će Tužilaštvo BiH morati promijeniti svoj odnos prema ovom pitanju ili će se morati mijenjati sastav Tužilaštva BiH.

– Mislim da će Tužilaštvo morati provoditi zakone uključujući i Krivični zakon. Zaprijećena je kazna od tri godine za one koji postupe protivno Zakonu koji je nametnuo visoki predstavnik – naveo je Izetbegović.

Posebno je naglasio da u ovom času nikome ne treba likovanje.

– Želim pozvati sve u BiH da puste da se stvari smire i ponašaju se kao iza jedne teške operacije – dopustiti da se stvari smire. Likovanje može izazvati poznate balkanske inate – to nam ne treba. Dakle, samo smireno, a onda ide jedan proces povlačenja odluka o odlikovanjima, uklanjanja murala odnosno uklanjanje retrogradnih sila u BiH. Ovo je jedan zakon od ogromnog značaja za BiH – zaključio je Izetbegović.

Odlukom visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka nametnute su dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida, ali i svih drugih oblika zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.