Ivanka i Donald Jr. Trump odbili svjedočiti o poslovanju svoga oca

Donald Trump (Foto Anadolija)

Donald Trump Jr. i Ivanka Trump, djeca bivšeg američkog predsjednika, odbila su svjedočiti u istrazi o navodnoj prevari u vezi s poslovanjem kompanije njihova oca. 

Ured državne tužiteljice New Yorka Letitije James predao je pozive 44-godišnjem Donaldu Jr.-u i 40-godišnjoj Ivanki 1. decembra, uz sudski poziv samom republikanskom predsjedniku.

James je otvorila istragu 2019. tvrdeći da je Trump, prije no što je postao predsjednik, lažirao vrijednost svoje imovine kada je tražio kredite.

Trump je uzvratio tužbom protiv demokratkinje James kako bi blokirao njenu istragu, optužujući je za “politički progon” i “lov na vještice”.

Trumpovi advokati pokušavaju spriječiti da ona ispita njegovu djecu tim “neustavnim zahtjevom bez presedana”, prenosi BBC.

Ured državne tužiteljice James ispitao je Trumpova sina Erica u oktobru 2020. godine, navodi New York Times.

Ona želi ispitati Trumpove u sklopu istrage kojom se nastoji utvrditi je li Trumpova kompanija, Trump Organization, manipulirala procijenjenim vrijednostima svojih nekretnina.

Njena istraga povezana je s krivičnom istragom Ureda okružnog tužitelja Manhattana o poslovnim praksama Trumpove kompanije, uključujući optužbu da je preuveličala vrijednost nekih svojih nekretnina kako bi dobila zajmove i porezne olakšice. James se toj istrazi priključila u maju. Dvije istrage su odvojene.

Prethodni članakU Zagrebu počinje besplatno testiranje beskućnika za dobijanje COVID potvrda
Naredni članakJutarnji list: Bandićeva imovina teška tri miliona eura