Iz Hrvatskog sabora podrška Ukrajini i poziv na zaustavljanje ruske agresije

Hrvatski sabor (Foto Hina)

Saborski klubovi Socijaldemokrata, Za pravednu Hrvatsku i Hrvatskih suverenista u četvrtak na početku sjednice izrazili su podršku Ukrajini izloženu ruskoj agresiji, pozvavši da se učini sve što je moguće da se zaustavi ratni sukob.

Ovo je tužan dan za Evropu, svijet, svjetski poredak i međunarodno pravo, kazao je Domagoj Hajduković (Socijaldemokrati) zatraživši stanku.

“Ovo je barbarski čin, napad na slobodnu, suverenu i samostalnu državu”, istakao je i uputio poruku Ukrajincima da nisu sami.

Šče ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja

“Vaša zastava više nije samo ukrajinska, nego postaje simbol slobode i otpora agresiji i kršiteljima međunarodnih i ljudskih prava”, rekao je Hajduković i prenio dio teksta ukrajinske himne “Šče ne vmerla Ukrajiny i slava, i volja”.

Miroslav Škoro (Za pravednu Hrvatsku) naveo je da su oči Ukrajinaca uprte u međunarodnu zajednicu te treba učiniti sve što je moguće kako bi se zaustavio ratni sukob.

Napomenuo je da su se i u prošlosti pod krinkom demokratije i zaštite ljudskih prava događale čudne stvari poput onih 1939. godine, napadom Hitlerove Njemačke na Poljsku, kao i 1991. godine na početku Domovinskog rata, a sada se slično događa u Ukrajini.

I Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) osudio je napad na Ukrajinu te iskazao solidarnost s ukrajinskim narodom.

Početi razmišljati o prihvatu izbjeglica iz Ukrajine

Podsjetio je da je Ukrajina bila jedna od prvih zemalja koja je priznala Hrvatsku, a danas prolazi ono što je Hrvatska prolazila tokom Domovinskog rata. Pozvao je da se humanitarno pomogne Ukrajini i počne razmišljati o prihvatu izbjeglica ukoliko dođe do egzodusa.

Katarina Peović (RF) požalila se da se govorima na temu koja nije na dnevnom redu krši saborski Poslovnik, na što joj je predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio da je ovo vanredna situacija koja bi mogla imati dalekosežne posljedice.

“Nismo članica Varšavskog ugovora, već NATO pakta”, reagirao je i Hrvoje Zekanović.

Prethodni članakKijev: Rusija je pokrenula punu invaziju na Ukrajinu
Naredni članakMilanović na virtuelnom sastanku NATO-a zbog ruske invazije na Ukrajinu