IZ u BiH: Obilježavanje Dana povratničkih džemata, Dana oslobođenja Mekke i Dana džamija

U naredna tri dana posebni programi biće održani u Višegradu, Velikoj Kladuši i Ljubuškom. Islamska zajednica Dan povratničkih džemata obilježava 17. ramazana, Dan oslobođenja Mekke 20. ramazana, a Dan džamija 7. maja, u znak sjećanja na banjalučku Ferhadiju džamiju koja je u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana i do temelja srušena.

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini će u naredna tri dana posebnim programima u Višegradu, Velikoj Kladuši i Ljubuškom obilježiti Dan povratničkih džemata, Dan oslobođenja Mekke i Dan džamija.

Program u Višegradu, pod nazivom “Povratak u rodno mjesto”, biće održan sutra, 30. aprila, u Carevoj džamiji s početkom u 15.15 sati.

Govoriće muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, a program će izvesti imami i hor Muftijstva goraždanskog, uz učešće hafiza (osobe koja poznaje cijeli Kur’an napamet) Selmana Derina, gosta iz Republike Turske. Dovu će učiti Hasan ef. Skorupan, imam Careve džamije u Višegradu.

Program “Povratak u rodno mjesto” biće održan i u džamiji džemata Zagrad, Medžlis IZ Velika Kladuša, u subotu, 1. maja, s početkom u 17 sati. Predavanje će održati muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić, a poruku uputiti direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović.

U Ljubuškom će u nedjelju, 2. maja, u džematu Gradska biti održan program povodom Dana oslobađanja Mekke, s početkom u 20 sati.

Predviđeno je da se obrate direktor Uprave za vjerske poslove Ismail ef. Smajlović, muftija mostarski Salem ef. Dedović, glavni imam Medžlisa IZ Ljubuški Šemso ef. Germić.

Islamska zajednica Dan povratničkih džemata obilježava 17. ramazana, Dan oslobođenja Mekke 20. ramazana, a Dan džamija 7. maja, u znak sjećanja na banjalučku Ferhadiju džamiju koja je u noći 7. maja 1993. godine, nakon 414 godina postojanja, minirana i do temelja srušena.

Prethodni članakUKRUPNJAVANJE: Željko Komšić okuplja novi politički projekat u BiH
Naredni članakLEKAJ PRLJASKAJ I SREBRENIKOVIĆ: Zajednički iftar potvrdio koaliciju