Izdane sigurnosne upute novinarima u Ukrajini

Ilustracija Pixabay

Međunarodna federacija novinara (IFJ) i Evropske federacije novinara (EFJ) objavile su sigurnosne upute za sve novinare u Ukrajini te upozorile na opasnost širenja dezinformacija o situaciji, saopćilo je u nedjelju Hrvatsko novinarsko društvo (HND). 

“IFJ i EFJ sa svojim podružnicama upozoravanju na opasnost širenja dezinformacija o situaciji i pozivaju na sigurnost novinara koji izvještavaju s terena”, ističe u saopćenju HND.

Nakon izvještaja o nizu eksplozija diljem Ukrajine, pojačanim borbama na linijama i napredovanju ruskih trupa u Ukrajinu, iz HND-a navode kako su IFJ i EFJ dali svoju podršku i uputili izraze solidarnosti podružnicama u Ukrajini – Nezavisnom medijskom sindikatu Ukrajine (IMTUU) i Nacionalnom sindikatu novinara (NUJU).

Podupiru njihov poziv novinarima da podrže etičke i profesionalne standarde u trenucima kada su suočeni s porastom dezinformacija.

Ističu kako su te organizacije počele koristiti protokole za podršku svojim članovima na terenu. Predsjednik NUJU-a Sergiy Tomilenko istakao je kako je sigurnost stotina novinara i ostalih medijskih radnika na prvoj liniji diljem zemlje glavni prioritet.

“Naš sindikat formirao je posebnu komisiju za praćenje i odgovor na situaciju. Pokušavamo djelotvorno raditi u ovom trenutku ruske vojne agresije. Zahvalni smo novinarima iz cijelog svijeta na solidarnosti i riječima podrške ukrajinskim novinarima u ovim teškim vremenima”, kazao je Tomilenko.

Serhiy Shturkhetskyy, predsjednik IMTUU-a, kazao je kako ukrajinski novinari riskiraju svoje živote kako bi rekli istinu.

“Pozivamo ih da poštuju sigurnosna pravila. Pozivamo strane novinare da koriste provjerene izvore informacija. Naša srca danas su s ukrajinskim i stranim novinarima koji govore istinu u ovom teškom vremenu”, poručio je Shturkhetskyy.

IFJ i EFJ istakli su rizike za sigurnost novinara, nadzor i ometanje njihove komunikacije, kao i ograničenja njihova kretanja u i iz ciljanih područja. IFJ je objavio popis mjera opreza kojih se trebaju pridržavati novinari koji izvještavaju u Ukrajini.

Među ostalim, ističu kako bi redakcije trebale imati jasne protokole kako ostati u kontaktu s novinarima i reporterima s terena, te da bi se radi vlastite sigurnosti, novinari trebali kloniti lokacija koje su vojni ili strateški ciljevi napadača. Upozoravaju i da novinari koji izvještavaju s ratnih područja nikada ne bi smjeli putovati sami.

Prethodni članakJutarnji list: Putinu se trenutno ne bi moglo suditi za ratne zločine i agresiju
Naredni članakHrvatski prijevoznici ponudili Vladi autobuse za ukrajinske izbjeglice