Izetbegović: Izostaje spremnost hrvatske strane za dogovor o Izbornom zakonu

Bakir Izetbegović

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović rekao je u četvrtak da će do dogovora o izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini doći kad bude spremnosti na hrvatskoj strani. 

Izbori u susjednoj zemlji održavaju se na jesen, ali još nema dogovora o novom izbornom zakonu i ograničenim izmjenama ustava. Bakir Izetbegović rekao je u Dnevniku Nove TV da su Bošnjaci spremni za dogovor.

“Kada bude spremnosti na hrvatskoj strani. Mi smo spremni (…) Ovaj model (medijatori iz Evropske unije i SAD-a) Angelina Eichhorst te iz Matthew Palmer sam ja podržao mada je jako glup i ne ide na ruku mojoj stranci, a (predstavnik bosanskih Hrvata Dragan) Čović ga je odbio”, rekao je.

“Kada bude spremnosti da prihvati model koji međunarodna zajednica nudi, a koja sigurno nije protiv Čovića i Hrvata i kada budu spremni na deblokadu Federacije BiH. HDZ je blokirao Federaciju faktički”, dodao je.

Izetbegović je komentirao rusku invaziju na Ukrajinu i rekao da BiH treba slijediti vanjsku politiku Evropske unije. S tim se ne slaže član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorad Dodik koji je rekao da se neće pridruživati sankcijama Rusiji.

“Svi imaju pravo na svoj stav, ali nemaju pravo da se ljute i prave problem”, rekao je Izetbegović.

Dodao je da “puno toga što on (Dodik) radi nije normalno”.

“To je kulminacija njegovog djelovanja koje traje 15 godina koje je užasno koštalo BiH i bh. entitet Republiku Srpsku i sve narode i sve građane”, rekao je Izetbegović i dodao da je dovoljna destruktivna politika samo jednog čovjeka, misleći na Dodika, da koči proces napretka.

“Mi smo mogli biti do sada u NATO-u, mogli smo napredovati prema članstvu u EU”, rekao je.

EUFOR će iz mjere opreza, s obzirom na sukobe na istoku Evrope, rasporediti 500 vojnika u BiH, objavila je u četvrtak vojna misija EU u BiH.

“Međunarodno pogoršanje sigurnosne situacije ima potencijal za širenje nestabilnosti u BiH”, navodi se u saopćenju.

Izetbegović je na pitanje misli li da će doći do oružanog sukoba u BiH, poručio da će se učiniti sve da do njega ne dođe.

Prethodni članakMilanović pozvao Dodika da se predstavnici RS-a vrate u institucije BiH
Naredni članakJutarnji list: Hrane će biti, ali bit će skuplja