Izetbegović: Najjača silnica je volja SDA, držimo stabilnost i sigurnost

U Vijećnici u Sanskom Mostu održana je tribina u organizaciji Općinskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Sanski Most, kojoj je prisustvovao i predsjednik te stranke Bakir Izetbegović.

Izetbegović je istaknuo zadovoljstvo zbog ostvarenog napretka u Sanskom Mostu, te je iskazao punu podršku svim budućim projektima o kojima je konkretnije razgovarano na ranijem sastanku sa načelnikom Općine Sanski Most Farisom Hasanbegovićem i rukovodstvom Općinskog odbora SDA Sanski Most.

Govoreći o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, predsjednik SDA je kazao da na nju značajno utječe i situacija u svijetu, naročito u SAD-u i Evropskoj uniji.

– Najvažniji vektor i najjača silnica u svemu tome je naša volja, volja SDA. Da nema SDA, ko zna kako bi sve to završilo, a SDA ipak drži stabilnost, sigurnost i da se sve kreće u pravom smjeru – izjavio je Izetbegović.

Govoreći o odnosima u regionu, Izetbegović je pozvao na unapređenje tih odnosa, naročito BiH sa Hrvatskom. U tom kontekstu je podsjetio da u BiH 60 posto Hrvata žive izmiješani sa Bošnjacima, te da je neophodno pronaći rješenje za izmjene Ustava i Izbornog zakona u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH.

– Mi u BiH smo prije 400 ili 500 godina dokazivali da različite kulture, identiteti i vjere mogu da žive zajedno – kazao je Izetbegović.

Upozorio je Izetbegović na potrebu masovnijeg vakcinisanja kako bi se prevenirao nadolazeći talas pandemije koronavirusa. Predsjednik SDA je ukazao na potrebu provedbe ključnih reformi, poput reforme pravosuđa.

– Radit ćemo na svemu što će napraviti red i vladavinu zakona u BiH. Ne neku bošnjačku pravdu nego vladavinu zakona u BiH – poručio je Izetbegović.

Bakir Izetbegović danas se u okviru posjete Unsko-sanskom kantonu sastao i sa bihaćkim muftijom Mehmedom ef. Kudićem.

– Stranka demokratske akcije je politička stranka koja je, između ostalog, zainteresirana za očuvanje identiteta bošnjačkog naroda, a naravno tu je jedan od najbitnijih segmenata vjera, odnosno islam. Mi smo uvijek zainteresirani za opstanak i unapeđenje naše vjere, kao i za najbolju moguću saradnju sa Islamskom zajednicom u BiH. Razgovarali smo o Islamskoj zajednici u Krajini, njenim projektima koje vlast treba podržati, kako i o aktuelnom stanju i dešavanjima – izjavio je Izetbegović.

Bihaćki muftija Mehmed ef. Kudić izrazio je zadovoljstvo zbog ove posjete, koja je, kako je rekao, najbolji pokazatelj kvalitetne saradnje i zajedničkog angažmana na unapređenju cjelokupnog života građana USK.

– Logično je da nam u Bihaćkom muftijstvu mnogo znači podrška državnog političkog vrha, pa smo danas naglasak stavili na saradnju i mogućnost realizacije nekih naših projekata u bliskoj budućnosti. Također, razgovarali smo i o svemu onome što je potrebno građanima Bihaća i Unsko-sanskog kantona, odnosno našeg muftijstva – riječi su Mehmeda ef. Kudića.

Prethodni članakPredstava Aide Bukvić vrhunac je Dubrovačkih ljetnih igara
Naredni članakPorodice žrtava na Korićanskim stijenama i dalje tragaju za pravdom