Četvrtak, 20 Juna, 2024
Naslovnica Politika Izetbegović: U BiH mora biti mir, stabilnost, zna se tačno ko je...

Izetbegović: U BiH mora biti mir, stabilnost, zna se tačno ko je i šta je gospodin Schmidt

Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) na sjednici u Sarajevu razgovara o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, obilježenoj odlukama sada već bivšeg visokog predstavnika Valentina Inzka i reakcijama u Republici Srpskoj.

Kazao je to novinarima prije početka sjednice predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović.

Dodao je da će biti razmatrana i određena unutarstranačka pitanja, “uvođenje nekih povjereništava, dovršetak procesa rekonstukcija kantonalnih odbora”.

– Mislim da u prvih mjesec dana neće ništa biti posebno, a onda će ovakvom politikom političari u RS-u da dovedu do toga da se sudare sa institucijama BiH, sa međunarodnom zajednicom, PIC-om, OHR-om. Nadamo se da će odustati prije nego dođe do smjena o kojima se govori – kazao je Izetbegović na pitanje novinara šta će promijeniti dolazak novog visokog predstavnika Christiana Schmidta, te dodao:

– U BiH mora biti mir, stabilnost, ne mogu se negirati zločini, genocid niti se suprostavljati presudama Haškog tribunala, ovo je civilizirana zemlja. Nadam se da će nakon augusta to svi shvatiti i da ćemo krenuti putem stabilizacije i mira.

Jedno od pitanja je bilo i o tome kakav utisak na prvo upoznavanje ostavlja Schmidt, na šta je kazao:

– Gospodin Schmidt je političar koji ima ogromno iskustvo i ne možemo govoriti o tome kako izgleda i kakav utisak ostavlja, zna se tačno ko je i šta je gospodin Schmidt. Jedan odlučan i uspješan njemački političar koji iza sebe ima civiliziran svijet, zemlje PIC-a, OHR – kazao je Izetbegović.

IZVORFAKTOR
Prethodni članakTurska: Medresa “Šehid Munur Alkan” iz Tekirdaga primit će 20 učenika s Balkana
Naredni članakMostar: Rendžerskom puku “Domovina je u srcu”

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi