Izetbegović učestvuje na konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope

Bakir Izetbegović

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović učestvovat će, na poziv predsjednika Narodne skupštine Mađarske Laszla Kovera, na 10. konferenciji predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Evrope, koja će 24. septembra biti održana u Budimpešti.

Konferencija, na kojoj se očekuje učešće predsjednika parlamenata svih država članica Višegradske grupe, bit će posvećena ubrzanju procesa evropskih integracija zemalja jugoistočne Evrope, kao i učešću zemalja regiona u dijalogu o budućnosti Evrope.

Osim domaćina konferencije, očekuje se da će se predsjednicima parlamenata zemalja jugoistočne Evrope obratiti i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi, kao i premijer Mađarske Viktor Orban.

Najavljeno je da će učesnici konferencije usvojiti i zajedničku izjavu, u kojoj će potvrditi predanost evropskim integracijama zemalja jugoistočne Evrope, te pozvati države članice Evropske unije da ubrzaju proces proširenja EU i vrate vjerodostojnost procesu pristupanja. Istovremeno, učesnici konferencije u Budimpešti u zajedničkoj izjavi istaći će poseban značaj parlamenata u procesu evropskih integracija i proširenja EU, saopćeno je iz PSBiH.