Izvršena repatrijacija osam hrvatskih državljana iz Afganistana

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Hrvatske navodi kako su u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u suradnji sa zemljama partnerima prate i koordiniraju odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tijekom današnjeg i sljedećih dana

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske izvijestilo je kako je danas realizirana repatrijacija osam hrvatskih državljana iz Afganistana.

Iz MVEP-a su naveli kako su u stalnom kontaktu s hrvatskim državljanima na terenu te u suradnji sa zemljama partnerima prate i koordiniraju odlazak ostalih hrvatskih državljana, koji se očekuje tijekom današnjeg i sljedećih dana.

“MVEP putem sustava Europske službe za vanjsko djelovanje razmjenjuje informacije s drugim državama članicama Europske unije kako bi se osigurao koordinirani pristup u pružanju konzularne pomoći hrvatskim i drugim građanima EU. Diplomatsko-konzularna predstavništva Hrvatske, zajedno s Upravom za konzularne poslove MVEP-a, pruža sve potrebne informacije i pomoć pri povratku hrvatskih državljana kućama. MVEP intenzivno radi na repatrijaciji preostalih hrvatskih državljana iz Afganistana”, priopćeno je.

MVEP se zahvalio ukrajinskim vlastima koje su omogućile povratak hrvatskih državljana, kao i EU i međunarodnim partnerima koji pomažu pri repatrijaciji ostalih hrvatskih državljana iz Afganistana.

Prema izvorima Ministarstva vanjskih i europskih poslova Hrvatske, u Afganistanu je živjelo i radilo oko 30 hrvatskih državljana.