JASENOVAC: Predstavnici žrtava traže uklanjanje ustaškog znakovlja iz javnog života Hrvatske

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus istaknuo je kako je pitanje toleriranja pozdrava “Za dom spremni” još uvijek neriješeno te kako očekuje da će se do ljeta o tome raspravljati u Hrvatskom saboru

Jasenovac, Hrvatska – 22. travnja 2021: Predstavnici stradalnika, srpske, romske i židovske manjine te antifašista odali su počast žrtvama ustaškog logora Jasenovac kod spomenika Kameni cvijet na 76. obljetnicu proboja logoraša ( Stipe Majic - Anadolu Agency )

Nakon što su polaganjem vijenaca 76. obljetnicu proboja logoraša iz ustaškog logora Jasenovac obilježili predstavnici hrvatskog državnog vrha, počast stradalima odali su i predstavnici žrtava, Srba, Židova, Roma i antifašista Hrvatske koji su poručili kako se protive toleriranju ustaških simbola u Hrvatskoj.

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca (SABA RH) Hrvatske Franjo Habulin istaknuo je kako su u logoru Jasenovac najviše nastradali Srbi, Židovi i antifašisti te kako je cilj ovog zajedničkog izaslanstva bio dostojanstveno odati počast žrtvama i tako obilježiti 76. obljetnicu proboja iz logora.

“Ovo je strašno mjesto koje simbolizira ostala mjesta stradanja u Hrvatskoj na kojima su ljudi u Drugom svjetskom ratu stradali, ne zato što su bili krivi, nego zato što ih je osudio kolektivno rasni zakon ustaškog režima NDH”, poručio je Habulin.

Predsjednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić istaknuo je kako se ponovno nije održala jedna kolona pijeteta, kao oblik protesta predstavnika stradalnika prema predstavnicima vlasti.

“Toleriranje notornih ustaških simbola kao što je ‘Za dom spremni’ je nešto važno za hrvatsku budućnost. Važno je da se Vlada jasno i decidirano prema tome odnosi i zato nije bilo jedne kolone”, kazao je Pusić.

Predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus istaknuo je kako je pitanje toleriranja pozdrava “Za dom spremni” još uvijek neriješeno te kako očekuje da će se do ljeta o tome raspravljati u Hrvatskom saboru.

Kraus je poručio kako bi se u Hrvatskoj trebao donijeti zakon o fašističkom znakovlju kakav je na snazi u Njemačkoj i u Austriji.

Na polaganju zajedničkih vijenaca na spomenik kameni cvijet u Jasenovcu sudjelovali su i saborski zastupnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac te zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

IZVORAnadolu Agency
Prethodni članakSMAIL BALIĆ: O bošnjaštvu i imenu Bošnjak u orijentalnom i srednjoeuropskom kontekstu
Naredni članakNaslovnica “Mladine”: Zagrljeni Janša, Vučić i Plenković komadaju Bosnu