Javni RTV servis BiH pred kolapsom, iz Banje Luke im ne daju novac od pretplate

Sivi dom (Foto Fena)

Javni radio-televizijski servis Bosne i Hercegovine (BHRT) morat će prestati s radom i emitiranjem programa zbog finansijskog kolapsa, najavili su u četvrtak.

U saopćenju upućenom domaćoj i međunarodnoj javnosti koje su potpisali direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović i direktor televizije BHT 1 Mario Vrankić stoji kako su zbog trosedmične blokade računa javnog servisa nemoguće isplate plata i podmirivanje troškova, pa će stoga biti prisiljeni prekinuti rad.

“Time je onemogućeno naše daljnje emitiranje i poslovanje”, stoji u saopćenju označenom kao “posljednji apel za spas javnog servisa”.

Ističu kako će na ovaj način biti prekinut 77 godina dugi kontinuitet javnog radijskog i televizijskog emitiranja jer je sadašnji BHRT pravni nasljednik nekadašnje Radio-televizije BiH odnosno RTV Sarajevo koja je redovni radijski program uspostavila još u aprilu 1945. godine.

Račune BHRT-a blokirala je Porezna uprava Federacije BiH zbog neizmirenih obaveza temeljem poreza i doprinosa na plate zaposlenika, a iz Poslovodnog odbora priznaju postojanje duga no pojašnjavaju kako je on nastao kao rezultat drastičnog kršenja zakona koji regulira njihov rad i finansiranje za što nikada nisu uspjeli dobiti sudsku i pravnu zaštitu.

To im je već treća takva blokada računa u posljednjih godinu provedena iz istih razloga, a Poslovodni odbor je upozorio kako je to vjerovatno i posljednja jer je BHRT neće preživjeti.

Uz BHRT javni RTV servisi kao dio sistema javnog emitiranja u BiH su i RTV FBiH te Radio-televizija Republike Srpske (RTRS). Zakonom je regulirano kako se oni finansiraju iz pretplate koju skupljaju entitetski emiteri, a od prikupljenih sredstava oni zadržavaju trećinu dok se dvije trećine imaju prebaciti na račun BHRT-a.

RTRS, koja je pod izravnim utjecajem vlasti u entitetu Republika Srpska, tu obavezu godinama ignorira i sebi je zadržala više od 30 miliona eura koji zakonski pripadaju BHRT-u.

Sudski postupci koje je do sada zbog toga pokretao BHRT ostale su bez rezultata jer su ih sudovi u Banjoj Luci sve redom odbili kao neutemeljene, a Sud BiH se proglasio nenadležnim za odlučivanje.

Ugasi li se BHRT, upozorili su iz Poslovodnog odbora, BiH će biti jedina zemlja u Evropi bez javnog servisa na državnoj razini.