Je li počela realizacija plana Dodik-Ćović: Čavka izdao naredbu za hapšenje direktora OSA-e

Oleg Čavka je u srijedu ujutro izdao naredbu da MUP KS liši slobode direktora OSA-e iako nema sudsku naredbu za pretrese njegovih objekata. Čavka je, saznajemo, naredio uviđaj na mjestu prebivališta direktora OSA-e kako bi građevinski inženjeri procijenili vrijednost njegove kuće.

Direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić nalazi se na saslušanju u MUP-u Kantona Sarajevo, potvrđeno je za više medija u Bosni i Hercegovini. Saslušanje se obavlja po naredbi državnog tužioca Olega Čavke koji je, prema informacijama portala Istraga, izdao naredbu za hapšenje direktora OSA-e.

Mehmedagić je, prethodno, u pratnji svog advokata došao u prostorjime MUP-a KS, nakon što su inspektori policijske agencije u srijedu rano ujutro posjetili njegovu kuću i rekli da se hitno javi u MUP.  Policajci nisu mogli ući u kuću direktora OSA-e s obzirom na to da nisu imali odgovarajuću naredbu Suda BiH.

Oleg Čavka sumnjiči Osmana Mehmedagića da je “krivotvorio diplomu Američkog univerziteta” te da je, na osnovu te diplome, primao platu u OSA-u. Osim toga, sumnjiči ga da je počinio krivično djelo “pranje novca” koji je stekao primanjem plate, odnosno da je “prao platu”.

Hapšenje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH u septembru je prošle godine najavio RTRS-ov analitičar Dževad Galijašević. Portal Istraga je u nekoliko navrata objavljivala kako lideri SNSD-a i HDZ-a BiH Milorad Dodik i Dragan Čović namjeravaju preko Gordane Tadić, odnosno Tužilaštva BiH provesti operaciju preuzimanja Obavještajno sigurnosne agencije. Prvo je Inspektorart Republike Srpske poništio diplomu direktora OSA-e stečenu na Univerzitetu za poslovne studije Banja Luka. Poništavanje diplome je prethodno naredio državni tužilac Oleg Čavka. Međutim, Osnovni sud u Banja Luci poništio je rješenje Inspektorata RS i ustvrdio da je diploma regularna. No, tužilaštvo BiH nastavilo je istragu u ovom predmetu.

Istraga je naime već jučer objavila da su se čelnici SNSD-a i HDZ-a Milorad Dodik i Dragan Čović, sa svojim političkim partnerima u Sarajevu, nedavno dogovorili da uhapse direktora OSA-e kako bi spriječili razrješenje Gordane Tadić sa funkcije glavne državne tužiteljice.

„Plan bi se trebao realizirati u nekoliko faza. Prvo će pokušati preko tužioca Olega Čavke uhapsiti direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića. Nakon toga bi trebali započeti pravosudni udar na Dianu Kajmaković, zamjenicu glavne državne tužiteljice koja bi, u slučaju razrješenja Gordane Tadić, mogla preuzeti funkciju vršioca dužnosti glavnog tužitelja Tužilaštva BiH“, usvrdio je naš izvor blizak SNSD-u.

Za potvrdu ove informacije nije trebalo čekati dugo. Oleg Čavka je danas ujutro izdao naredbu da MUP KS liši slobode direktora OSA-e iako nema sudsku naredbu za pretrese njegovih objekata. Čavka je, saznajemo, naredio uviđaj na mjestu prebivališta direktora OSA-e kako bi građevinski inženjeri procijenili vrijednost njegove kuće.

Ranije je Oleg Čavka podizao optužnice protiv direktora OSA-e, no u oba slučaja Sud BiH je utvrdio da ne postoji nikakva sumnja da je direktor OSA-e počinio krivično djelo za koje ga je optuživao.

Portal Faktor piše da je Mehmedagić na funkciju direktora OSA-e imenovan u novembru 2015. godine, a samo godinu poslije našao se na udaru osovine Milorad Dodik-Dragan Čović.

U godinama koje su uslijedile Dodiku i Čoviću, pomoć u diskreditaciji Mehmedagića pružali su mentori iz Rusije, “neovisni analitičari”, određeni mediji, institucije entiteta Republika Srpska, Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić, ali i pojedinci koji se nazivaju “probosanskim političarima”.

Donosimo hronološki događaje i aktivnosti koje su za cilj imale smjenu Mehmedagića i stavljanje OSA-e pod političku kontrolu Dodika, Čovića, ali i mnogih drugih, kojima se on svojim radom “zamjerio”.

19. novembar 2015. – Vijeće ministara BiH na redovnoj sjednici imenuje Osmana Mehmedagića za generalnog direktora OSA-e na mandat od četiri godine.

29. decembar 2016. – RTRS objavljuje optužbe na račun OSA-e u kojima se navodi da u okviru akcije “Ušće” prisluškuje i prati zvaničnike Republike Srbije.

3. januara 2017. – Ista “saznanja” je sa javnošću na konferenciji za medije podijelio tadašnji potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji je na narednim izborima dobio mandat u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH sa kompenzacijske liste SNSD-a.

19. januara 2017. – Komisija za nadzor nad radom OSA-e utvrdila da, kako je kazao njen predsjedavajući Nikola Špirić (SNSD), “nije bilo prisluškivanja građana ni u BiH, ni izvan BiH”.

4. juli 2017. – Otkriveno da je Nikola Špirić krivotvorio dokument sa zaključcima Komisije za nadzor nad radom OSA-e, koji su dostavljeni toj agenciji.

12. juli. 2017. – Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavljuje da je OSA “neprijateljska agencija”.

12. juli 2017. – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavljuje da OSA “ne radi svoj posao”.

26. jula 2017. – Nikola Špirić smijenjen sa mjesta predsjedavajućeg Komisije za nadzor nad radom OSA-e zbog krivotvorenja dokumenta.

19. septembar 2017. – Zagrebački sedmičnik Nacional objavljuje informaciju da OSA “prisluškuje, prati i tajno nadzire hrvatske političare i biznismene”.

26. septembar 2017. – Direktor SOA-e Republike Hrvatske Daniel Markić posjetio OSA-u BiH i ustanovio da “ne postoje problemi koji opterećuju odnose ove dvije agencije”.

15. mart 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH dvojici članova ruske bajkerske grupe “Noćni vukovi”, njihovom vođi, državljaninu Rusije Aleksandru Zaldastanovu Hirurgu, i predsjedniku srpskog ogranka ove organizacije Nišliji Saši Saviću. “Noćni vukovi” ranije učestvovali na ratištu u Ukrajini.

23. august 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH kontroverznom piscu Zakharu Prilepinu, koji je učestvovao na ukrajinskom ratištu.

13. marta 2019. – U javnosti odjeknula informacija o aktivnostima hrvatske SOA-e na vrbovanju selefija u BiH, u čemu su, sudeći prema informacijama OSA-e, učestvovali i bliski srodnici glavne državne tužiteljice Gordane Tadić.

14. mart 2019. – Tužilaštvo BiH zatražilo od Ministarstva sigurnosti BiH informacije o diplomama svih čelnika sigurnosnih agencija BiH.

30. maj 2018. – OSA zabranila ulazak u BiH Konstantinu Malofeevu, ruskom oligarhu koji je proglašen za prijetnju za nacionalnu sigurnost. Malofeev je povezivan sa ruskim separatistima u Ukrajini.

25. juni 2019. – Milorad Dodik optužio OSA-u da “prisluškuje medije u BiH i regiji”.

1. juli 2019. – Šef Kluba zastupnika SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac najavio da ta stranka neće podržati reizbor Osmana Mehmedagića na mjesto generalnog direktora OSA-e.

30. juli 2019. – Prosvjetna inspekcija RS-a izvršila vanrednu inspekcijsku kontrolu na Univerzitetu poslovnih studija Banja Luka u vezi sa provjerom zakonitosti diplome Osmana Mehmedagića.

5. august 2019. – Inspektorat RS-a donio rješenje kojim je naložio poništavanje fakultetske diplome direktora OSA-e Osmana Mehmedagića.

5. septembar 2019. – Prosvjetna inspekcija RS-a uvažila molbu rektora Univerziteta za poslovne studije Banja Luka Radovana Klincova za odgodu postupanje po rješenju inspektora kojim je naloženo poništavanje diplome Osmana Mehmedagića.

31. oktobar 2019. – Vlada RS-a smijenila direktoricu Prosvjetnog inspektorata RS-a Danijelu Batar, koja je odgodila poništavanje diplome Osmana Mehmedagića.

31. oktobar 2019. – Dragutin Škrebić imenovan za direktora Prosvjetnog inspektorata RS-a.

5. novembar 2019. – Prosvjetni inspektorat RS-a poništio raniji zaključak o odlaganju izvršenja rješenja da se poništi Mehmedagićeva diploma, te donio novu odluku kojom se ta diploma poništava.

14. novembar 2019. – Inspektorat RS-a poništio diplomu generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića, čime je uskraćena mogućnost njegovog reizbora.

19. novembar 2019. – Istekao četverogodišnji mandat Osmanu Mehmedagiću, koji prema Zakonu o OSA-i ostaje na poziciji generalnog direktora do reizbora ili imenovanja novog direktora.

27. januar 2020. – Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH podnio disciplinsku tužbu protiv tužioca Olega Čavke jer je bez formalne naredbe o provođenju istrage počeo samoinicijativno istraživati način na koji je direktor OSA-e Osman Mehmedagić stekao diplomu.

17. juni 2020. – Komisija za nadzor nad radom OSA-e od generalnog direktora zatražila da u roku od sedam dana dostavi fakultetsku diplomu.

1. juli 2020. – Generalni direktor OSA-e Osman Mehmedagić dostavio Komisiji fakultetsku diplomu stečenu na Američkom univerzitetu u BiH.

30. juli 2020. – Državni tužilac Oleg Čavka započeo istragu diplome Osmana Mehmedagića stečene u Američkom univerzitetu u BiH.

28. august 2020. – Na adrese sedam institucija, među kojima je i Tužilaštvo BiH, stigla anonimna krivična prijava protiv Osmana Mehmedagića zbog navodnih zloupotreba položaja. Anonimnu krivičnu prijavu su potpisali “nezadovoljni uposlenici OSA-e”.

11. septembar 2020. – Tužilaštvo BiH formiralo predmet protiv Osmana Mehmedagića na osnovu anonimne prijave “nezadovoljnih uposlenika OSA-e”.

15. septembra 2020. – Amina Ohranović, koja je predala “anonimnu krivičnu prijavu nezadovoljnih uposlenika OSA-e”, priznala istražiteljima FUP-a da joj je prijave dala Mirela Bubalo, savjetnica federalnog ministra unutrašnjih poslova Aljoše Čampare. Prema vlastitom priznanju Amine Ohranović, kada je cijeli slučaj procurio u medije, nju je nazvao i “tješio” – Aljoša Čampara.

16. septembar 2020. – Komisiji za nadzor nad radom OSA-e dostavljen prijedlog da se za direktora OSA-e imenuje Osman Mehmedagić, a za njegovog zamjenika Risto Zarić.

28. septembar 2020. – Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio da ne prihvata imenovanje Mehmedagića za direktora OSA-e.

30. septembar 2020. – Državni tužilac Oleg Čavka donio Naredbu o neprovođenju istrage protiv Centra za obrazovanje odraslih u Širokom Brijegu, firme koja je umiješana u prodaju lažnih diploma koju je razotkrila OSA i iza koje stoji porodica biznismena Ivana Ševe koji se već godinama u javnosti proziva za bliske veze sa HDZ-om..

10. oktobar 2020. – Kristijan Čavka, sin tužioca Olega Čavke, piše portal Istraga, zapošljava se u kompaniji Central osiguranje, iza koje stoji porodica Ivana Ševe.

12. oktobar 2020. – Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić ugostio u Beogradu Milorada Dodika i Dragana Čovića. Na sastanku, prema informacijama Faktora, razgovarano o hitnim koracima za smjenu rukovodstva OSA-e.

16. oktobar 2020. – Milorad Dodik poručio da “kako sada stvari stoje, OSA-e neće biti”.

16. oktobar 2020. – Osman Mehmedagić pozvan u Tužilaštvo BiH kako bi dao iskaz u dva predmeta koja su otvorena protiv njega.

22. oktobar 2020. – Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Mehmedagića i Pekića zbog navodnog nezakonitog izuzimanja snimka videonadzora iz JP Pošta, te zatražilo mjere zabrane obavljanja dužnosti. Predmet vodi državni tužilac Oleg Čavka.

19. februar 2021. – Sud BiH izrekao oslobađajući presudu Osmanu Mehmedagiću i Muhamedu Pekiću. Tokom suđenja, tužilac Čavka je insistirao da se Mehmedagiću zabrani obavljanje funkcije direktora OSA-e na pet godina.

27. maj 2021. – Mehmedagić i Pekić pravosnažno su oslobođeni optužbe za krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja.