Srijeda, 6 Decembra, 2023
Naslovnica Politika Jesu li HDZ-ovci progledali: Hercegovina gori, Dodik ne daje dozvolu za dizanje...

Jesu li HDZ-ovci progledali: Hercegovina gori, Dodik ne daje dozvolu za dizanje helikoptera

Šest gradova u Hercegovini tražilo je i traži pomoć Oružanih snaga BiH u gašenju požara, ali pomoć ne stiže jer član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik ne želi da se izjasni o “dizanju” helikoptera stavljajući tako svoju politiku iznad domova građana pa i života.

Široki Brijeg, Tomislavgrad, Stolac, Neum, Livno, Jablanica… uputili su zahtjeve za angažman helikoptera Oružanih snaga. Saglasnost na pristigle zahtjeve dali su predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, ali Dodik je šutio.
Danas u poslijepodnevnim satima na širem području Neuma također je buknuo požar oko 17 sati, a vatra u ovom trenutku prijeti da u području Duži – Mečinjak zahvati kuće.
Sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu jer se radi o velikom požaru. Trenutno gori nisko rastinje, ali kuće i maslinjaci su ugroženi, jer se vatra širi. U pomoć su pritekli i vatrogasci iz Slanog u Hrvatskoj.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine danas je po prijemu zahtjeva za gašenje požara helikopterom u gradu Široki Brijeg dobijenim od Ministarstva sigurnosti BiH sagledalo raspoložive resurse u svrhu uduvoljenja zahtjevu.

Zahtjev je dostavljen Predsjedništvu s prijedlogom za donošenje odluke i davanja ovlaštenja Ministru odbrane za angažman Oružanih snaga.

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH uvijek su spremne u skladu sa raspoloživim resursima pomoći civilnim strukturama vlasti u kriznim i drugim situacijama, kaže se u saopćenju Ministarstva odbrane BiH.

Podržite nas!


Ovaj prozor će se zatvoriti za 70 sekundi