Johnson&Johnson traži od FDA odobrenje za davanje druge doze svoje vakcine

Vakcina (Foto Twitter)

Kompanija Johnson&Johnson zatražila je u utorak od američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) da dozvoli dodatne doze za vakcine protiv COVID-19, dok se američka vlada kreće prema proširenju svoje kampanje dodatnih doza vakcina za milione Amerikanaca.

Johnson&Johnson je saopćio da je podnio zahtjev FDA-u da odobri dodatne doze za ljude koji su prethodno primili jednokratnu vakcinu kompanije, javlja AP.

Iako je kompanija navela da je dostavila podatke o nekoliko različitih intervala za drugu dozu, u rasponu od dva do šest mjeseci, nije formalno izdala preporuke regulatorima.

Prošlog mjeseca, FDA je odobrila dodatne doze Pfizerove vakcine za starije Amerikance i druge grupe s povećanom osjetljivošću na COVID-19. To je dio opsežnih napora Bidenove administracije da pojača zaštitu usred delta varijante i potencijalno oslabljenog imuniteta na vakcinu.

Vladini savjetnici podržali su dodatne doze Pfizera, ali su se zabrinuli i zbog stvaranja zabune za desetine miliona drugih Amerikanaca koji su primili prve doze vakcine Moderne i J&J. Američki zvaničnici ne preporučuju miješanje i usklađivanje različitih vrsta vakcina.