Još nema dogovora o izbornoj reformi u BiH, “posvađali se” Čović i Izetbegović

Bakir Izetbegović i Dragan Čović (Foto N1)

Treći dan novog kruga pregovora o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine okončan je u subotu bez rezultata, a predsjednik Hrvatske demokratske zajednice BiH Dragan Čović je vidno ljut pred novinarima indirektno optužio čelnika Stranke demokratske akcije Bakira Iztebegovića za “neprihvatljivo ponašanje”.

Ranije tokom dana novinarima je predsjednik opozicione stranke Narod i pravda Elmedin Konaković kazao kako su međunarodni posrednici “iskristalizirali konkretni dokument” izbornih reformi o kojem bi se trebale očitovati stranke koje učestvuju u pregovorima.

Očekivanja da bi dokument koji javnosti nije predstavljen mogao biti odobren do kraja dana ipak se nisu ispunila, što je u večernjim satima potvrdio Čović, a Izetbegović je u prolazu novinarima samo dobacio kako se pregovori nastavljaju sutra.

“Nema izjava. Nastavljamo sutra”, kazao je Izetbegović koji je uoči nove runde pregovora na jednoj tribini svoje stranke poručio Čoviću kako će “morati platiti” cijenu za blokade koje provodi u Federaciji BiH te da SDA neće pristati ni na kakava rješenja ukoliko se ne reduciraju ovlasti Doma naroda Parlamenta FBiH.

“Znamo šta nam rade, šta radi (Čović) zajedno s (Miloradom) Dodikom. Ima da nam od toga svega na papiru odustanu. Dom naroda može štititi isključivo vitalni nacionalni interes, bez toga nema dogovora”, kazao je Izetbegović na tribini Aktiva žena SDA.

Čović je u izjavi novinarima kazao kako je duboko razočaran neprihvatljivim porukama “da neko treba platiti” zbog politike koju vodi.

“Neki bi željeli brutalno srušiti BiH mijenjajući ustavnu strukturu”, kazao je čelnik HDZ BiH očigledno aludirajući na Izetbegovićeve poruke najavivši kako će na to njegova HDZ “civlizirano odgovoriti”.

Kazao je kako oni koji šalju takve poruke ne mogu biti sagovornici predstavnicima hrvatskog naroda, ali je potvrdio kako će se pregovori uprkos zaoštrenoj retorici nastaviti i u nedjelju.

U pregovorima o reformi Izbornog zaona sada učestvuju čelnici šest parlamentarnih političkih stranaka, a posrednici su i daje direktorica pri Službi za vanjske poslove Evrpske unije Angelina Eichhorst te amerčki ambasador u BiH Michael Murphy.

Prethodni članakOrban podržao Vučića i rekao da će zajedno uraditi “mnogo fantastičnih stvari”
Naredni članakJutarnji list: Plan za uštede – nedjelja bez auta, vožnja par-nepar, rad od kuće