Julian Assange doživio moždani udar

Julian Assange (Foto Fena)

Suosnivač WikiLeaksa Julian Assange pretrpio je moždani udar uzrokovan stresom zbog pravne borbe protiv izručenja u SAD iz britanskog zatvora Belmarsh, kazala je njegova zaručnica Stella Moris.

“Assangeu je dijagnosticiran prolazni ishemijski napad nakon jedne od njegovih žalbi Visokom sudu putem video veze 27. oktobra”, pojasnila je Moris, javlja Russia Today.

Istakla je da je Assange imao mini moždani udar, nazvan TIA, koji se smatra znakom upozorenja na jaki moždani udar i zahtijeva ljekarsku pomoć. Assange je od tada napravio magnetsku rezonancu i sada navodno uzima lijekove.

“Julian se bori i bojim se da bi ovaj incident mogao biti preteča većeg napada. To povećava naše strahove o njegovoj sposobnosti da preživi što duže”, kazala je Moris.

Visoki sud Velike Britanije u petak je odobrio zahtjev SAD-a za izručenje Assangea, koji je prethodno blokiran zbog Assangeovog pogoršanja mentalnog zdravlja.

Iako presuda nije konačna i na nju se Assangeov pravni tim može žaliti, ona dovodi bivšeg šefa WikiLeaksa korak bliže suđenju na tlu SAD-a, gdje mu prijeti 175 godina iza rešetaka ako bude osuđen za špijunažu.

Prethodni članakFormula 1: Verstappen u posljednjem krugu sezone došao do naslova prvaka
Naredni članakPremijer Andrej Plenković boravio u službenoj posjeti BiH