Jutarnji list: Bolnica u Blatu od dvije milijarde kuna

Foto Hina

Nova dječija bolnica u Blatu od dvije milijarde kuna imat će 535 kreveta i 11 operacijskih dvorana, a prve pacijente primit će u februaru 2028. godine, piše u nedjelju Jutarnji list.

Jednom kad konačno sve bude gotovo, nova bolnica na kraju grada prostirat će se na 100.000 kvadratnih metara, imat će 535 bolničkih postelja i 257 onih za dnevnu skrb, 68 mjesta predviđeno je za jedinice intenzivnog liječenja, a hirurzi će raditi u 11 operacijskih dvorana.

Svoje mjesto imat će i rodilje, koje će imati najsavremenije metode poroda. Roditelji neće morati ostaviti dijete samo na bolničkim odjelima ili sjediti na drvenoj stolici, kao što je to sada slučaj. Bit će to, kako i priliči, rooming in za roditelja uz dijete. Također, svi oni koji godinama bezuspješno pokušavaju postati roditelji, uz najsavremenije metode moći će se podvrgnuti vantjelesnoj oplodnji. Riječ je Sveučilišnoj dječijoj bolnici čija se gradnja napokon čini realnijom nego dosad.

Svoje mjesto tamo će s vremenom naći cijela Klinika za dječije bolesti u Klaićevoj, Kukuljevićeva, pedijatrija i ginekologija KBC-a Sestre milosrdnice i KB Merkura.

“Ovo je važan korak, istina početni, ali bitan napredak u nastavku realizacije projekta gradnje nacionalne dječije bolnice na južnoj obali Save uz buduću Sveučilišnu bolnicu, čime bismo znatno povećali razinu kvalitete pružanja zdravstvenih usluga najmlađim pacijentima ne samo iz Zagreba, već i svih drugih krajeva Hrvatske”, kaže ministar zdravstva Vili Beroš i dodaje da je riječ o modernoj bolnici, opremljenoj najsavremenijom opremom, ali i uz koncentraciju izvrsnosti stručnog ljekarskog i drugog medicinskog kadra trebala bi predstavljati još jedan centar izvrsnosti u hrvatskom zdravstvenom sistemu. I to je, smatra, važan poticaj da se ustraje na ostvarenju ovog ambicioznog projekta.

Čak 85 posto gradnje subvencionirali bi izvori Evropske unije, a ostatak bi išao na teret državnog budžeta, donosi Jutarnji list.

Prethodni članakO današnjoj press konferenciji Bošnjačkog nacionalnog vijeća RH bruje hrvatski i regionalni mediji
Naredni članakNjemačka: Nakon socijaldemokrata i liberali dali zeleno svjetlo koaliciji