Jutarnji list: Bolnice pred slomom zbog dramatičnog rasta broja oboljelog osoblja

Ljekar (Ilustracija Pixabay)

Brzina širenja omicrona je ogromna, što počinje stvarati ozbiljan problem zdravstvenom sistemu zbog zabrinjavajućeg broja ljekara i medicinskih sestara koji su zbog bolesti ili obavezne izolacije izvan stroja, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u zdravstvenim ustanovama je pozitivno ili u samoizolaciji ukupno 800 medicinskih sestara i 353 ljekara.

KBC Split se pokriva bez 36 ljekara i čak 82 medicinske sestre, KBC Zagreb bez 29 ljekara i 68 medicinskih sestara, KBC Rijeka bez 17 ljekara i 37 medicinskih sestara.

“U utorak smo imali 60 uposlenika, što u izolaciji, što u samoizolaciji, a jučer je ta brojka bila 106”, kaže direktor KBC-a Sestara milosrdnica Davor Vagić.

U KBC-u Zagreb u utorak je “izvan stroja” bilo 186, a u srijedu 244 djelatnika, dok je u KB Dubrava u utorak u izolaciji i samoizolaciji bilo njih 65.

“Još nismo u problemu, ali ako brojevi naših uposlenika koji su u izolaciji i samoizolaciji budu i dalje rasli, moglo bi biti jako nezgodno. Naravno da smo zbog toga zabrinuti. Naši pozitivni uposlenici mahom su vakcinisani tako da imaju ili vrlo blage ili nikakve simptome, ali neovisno o tome su pozitivni i ne mogu doći na posao”, kaže Ivica Lukšić, direktorica KB-a Dubrava.

Takvog je stava i direktor Vinogradske Vagić koji kaže da se iz dana u dan taj broj povećava, što u nekom trenutku može predstavljati problem.

S druge strane, zadarska bolnica koja je brojčano manja od zagrebačkih KBC-ova, već je u problemu.

“Imamo 55 bolesnih uposlenika – 33 medicinske sestre su bolesne, svako sastavljanje smjene je prilično umijeće i napor. Mi smo već sada u problemu, a osim toga, nama još dolazi veliki broj teško bolesnih pacijenata. Dobili smo i tri respiratora iz drugih bolnica kao pomoć”, kaže direktor Željko Čulina.

U KBC-u Zagreb, kaže pomoćnik direktora Milivoj Novak, situacija još nije alarmantna, ali porast od gotovo 76 posto pozitivnih u samo jedan dan ne izgleda dobro.

“Ti brojevi s obzirom na broj uposlenih još nisu alarmantni, ali teško je predvidjeti razvoj situacije. No, vidimo da su brojevi iz dana u dan sve veći”, kaže Novak, a prenosi novinarka Jutarnjeg lista Ivana Krnić.

Prethodni članakPlenković: Pupovac je u Banjoj Luci bio u svojstvu predsjednika SNV-a
Naredni članakZa ublažavanje šteta od prirodnih nepogoda 14,3 miliona kuna