Jutarnji list donosi: Puna plata tokom cijelog porodiljnog

Ilustracija (Foto Pixabay)

Porodična naknada tokom drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta, koja sada iznosi najviše 5.654,20 kuna, izjednačit će se s punom platom zaposlenog roditelja koji koristi dopust i to najvjerovatnije od druge polovine sljedeće godine, piše u petak Jutarnji list.

Istim zakonskim izmjenama uvest će se i obavezni očinski dopust, odnosno deset radnih dana plaćenog dopusta koje će otac koristiti zajedno s majkom odmah nakon rođenja djeteta, a što je obaveza Hrvatske sukladno Direktivi Evropske unije o ravnoteži između poslovnog i privatnog života roditelja i pružatelja skrbi.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno u Središnjem državnom uredu za demografiju i mlade, koji je nadležan i za reguliranje novčanih naknada tokom dopusta zbog rođenja djeteta, u prvom tromjesečju sljedeće godine u Vladinu proceduru bit će upućen prijedlog novog Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama s ovakvim prijedlozima.

“Prilikom planiranja normativnih aktivnosti te usklađivanja s Direktivom, Središnji državni ured za demografiju i mlade vodio se namjerom da u okviru zakonskih promjena, kao jednu od mjera porodične i populacijske politike, a u skladu s Programom Vlade Republike Hrvatske od 2020. do 2024. godine, predloži osiguranje roditeljske naknade u visini pune plate za zaposlene i samozaposlene roditelje”, odgovorili su, ne precizirajući kada bi takav prijedlog stupio na snagu.

Neslužbeno pak dnevnik saznaje da će prijedlog biti da izjednačavanje iznosa roditeljske naknade i pune plate zaposlenih i samozaposlenih roditelja stupi na snagu zajedno s uvođenjem obaveznog očinskog dopusta koji, u skladu s evropskom Direktivom, trebamo uvesti najkasnije do 2. oktobra 2022. godine.

Ta vremenska zadatost ključni je razlog zbog kojeg je Središnji državni ured za demografiju u plan normativnih aktivnosti uvrstio donošenje ovog zakona za prvi kvartal sljedeće godine, iako je politička praksa da se prijedlozi koji izravno utječu na standard građana donose u posljednjoj godini mandata.

Koliko će izjednačavanje roditeljske naknade s punom platom zaposlenog roditelja koštati državni budžet te koliko će iznositi naknada tokom očinskog dopusta, još nije poznato jer se konačni prijedlog zakona tek brusi, donosi Jutarnji list.