Jutarnji list: Država poziva na samoobnovu, a isplatila 0 kuna

Kuća (Ilustracija Pixabay)

Skoro dvije godine od zagrebačkog potresa država poziva na samoobnovu, a još nije platila niti za jednu zgradu, piše u subotu Jutarnji list.

“Iz Fonda za obnovu do sada nije isplaćena niti jedna novčana naknada za konstrukcijsku samoobnovu u Zagrebu”, stoji u odgovoru iz Fonda za obnovu u jeku afere ekspresnog preuređenja državnog stana stradalog u potresu u kojem živi šef Ureda predsjednika Vlade Zvonimir Frka Petešić.

Vladajući ističu da je ta obnova bila tako brza zbog toga što su se suvlasnici sami organizirali, pa bi ih Državne nekretnine kočile ako u njoj ne bi učestvovale te pozivaju i druge da se organiziraju u “samoobnovi”.

Međutim, realne brojke pokazuju sasvim drugu sliku, naime ni skoro dvije godine nakon potresa država stanarima niti jedne stambene zgrade na kojoj su okončani radovi na konstrukcijskom ojačanju još nije vratila novac koji su uložili u tzv. samoobnovu.

Isto tako, dnevnik saznaje je da je od 340 zahtjeva za novčanu pomoć u sklopu provođenja konstrukcijske samoobnove dosad “Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za područje grada Zagreba temeljem Zakona o obnovi izdalo 98 odluka za konstruktivnu obnovu zgrada temeljem kojih su vlasnici ovlašteni sami provesti popravak konstrukcije zgrade”.

“Nisu nam još isplatili povrat novca kojim smo platili konstrukcijsku obnovu”, odgovorili su predstavnici stanara dviju zagrebačkih stambenih zgrada. Jedni su s izvođenjem radova bili gotovi početkom ljeta 2021. godine, a drugi potkraj prošle godine.

Vladajući, pak, kako bi se obranili od afere, ističu da je obnova u Jurišićevoj 8 išla tako brzo jer su suvlasnici bili složni te pozivaju građane da se organiziraju i krenu u samoobnovu svojih stambenih zgrada. No, ne samo da se mjesecima čeka na isplate, nego i odluke Ministarstva ne prate tempo na terenu, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.

Prethodni članakVečernji list: EU dobija vlastitu obavještajnu službu?
Naredni članakPlenković: Prebrodili smo COVID-19 krizu