Jutarnji list: Eksplodirao broj promjena ljekara opće medicine

Ljekar (Ilustracija Pixabay)

Prema službenim podacima u 2021. godini u Hrvatskoj se na promjenu ljekara opće prakse odlučilo čak 200.980 korisnika više nego u pretpandemijskoj 2019. godini, piše u nedjelju Jutarnji list.

Da bi se bolje razumjelo o kolikom je povećanju riječ, dovoljno je reći da brojevi iz prošle godine predstavljaju porast od čak 44 posto s obzirom na to da je broj korisnika koji želi promijeniti ljekara s njih 455.350 u 2019. godini narastao na čak 656.330 slučajeva.

Dakle, broj korisnika koji je u pandemiji odlučio promijeniti ljekara primarne zdravstvene skrbi veći je za gotovo 50 posto, no u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje tvrde kako se to ne može tumačiti isključivo kao posljedica pandemije.

Odnosno, prema njima, za povećanu statistiku u znatnoj mjeri odgovoran je potres nakon kojeg su mnogi korisnici bili primorani promijeniti prebivalište, a što je prema tumačenju Zavoda bio najčešći razlog predaje zahtjeva za promjenom ljekara.

Sve osigurane osobe koje ljekara primarne zaštite hoće promijeniti po isteku najmanje godinu dana od prijave, zahtjev predaju bez navođenja posebnih obrazloženja. Za razliku od njih, oni koji se na to odluče u razdoblju kraćem od godinu dana mogu to napraviti samo uz navođenje posebnih razloga.

Među tim slučajevima uglavnom su preseljenje, promjena zatražena radi upisa svih članova porodice kod istog ljekra ili narušeni međuljudski odnosi, a o slučajevima potom odlučuje posebna komisija.

Prema podacima HZZO-a, u konačnici se tek u 25 posto slučajeva o kojima odlučuje komisija kao razlog promjene navode narušeni međuljudski odnosi, no kako statistika pritom zanemaruje sve koji su tu promjenu zatražili mimo ovog tijela, apsolutne bi brojke za sistem primarne zdravstvene skrbi ipak trebale biti zabrinjavajuće te ga natjerati na preispitivanje, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić

Prethodni članakSabor: Vratiti kazne za neopravdane izostanke
Naredni članakVečernji list: Koliko su u Hrvatskoj potrošili turiste će ispitivati na benzinskim pumpama