Jutarnji list: HDZ traži izazivača Zoranu Milanoviću

Zoran Milanović (Foto Hina)

HDZ traži predsjedničkog kandidata, piše u ponedjeljak Jutarnji list, ističući da se za bitku s predsjednikom Milanovićem – uz Gordana Jandrokovića, Tomu Medveda i bivšu predsjednicu prvi put spominje i ime diplomate Ivana Šimonovića.

“Da 2024. nije superizborna godina u kojoj će se održati parlamentarni, evropski i predsjednički izbori, složio bih se s kolegama iz vrha stranke da ne treba žuriti s traženjem kandidata koji će u ime HDZ-a ući u utrku protiv aktuelnog šefa države Zorana Milanovića. No kako će se iduće godine istovremeno voditi sve tri kampanje, uvjeren sam da HDZ svog kandidata mora imati najkasnije do kraja ljeta. Inače ćemo se naći u velikom problemu jer će kampanja našeg kandidata ili kandidatkinje biti zasjenjena parlamentarnom i evropskom kampanjom”, kaže za Jutarnji list visoko pozicionirani član HDZ-a.

Žao mu je što šef Vlade i HDZ-a Andrej Plenković, kako naš sagovornik tvrdi, to pitanje još uopće nije stavio na dnevni red i što je fokusiran isključivo na pripremu stranke za parlamentarne i evropske izbore.

Da HDZ vrlo brzo mora izabrati svog kandidata, smatra i drugi izvor iz vladajuće stranke. Tvrdi da bi HDZ na predsjedničkim izborima Zoranu Milanoviću trebao suprotstaviti iskusnog diplomatu Ivana Šimonovića, stalnog predstavnika Hrvatske pri Ujedinjenim narodima. Uz to što je iskusan diplomata, Šimonović je obnašao i niz visokih dužnosti.

Među ostalim, bio je zamjenik ministra vanjskih poslova, ali i nestranački ministar pravosuđa i u Vladi Ive Sanadera i u Vladi Jadranke Kosor. Poslije je bio i pomoćnik glavnog sekretara UN-a Ban Ki-Moona.

“Ne čudi me to što u stranci ima zagovornika kandidature Ivana Šimonovića, iskusnog političara i diplomatu koji ima besprijekornu i bogatu karijeru i koji je kompetentniji od aktuelnog predsjednika Milanovića u svakom pogledu. Pogotovo u međunarodnim odnosima, koji su se nakon ruske invazije na Ukrajinu dodatno zakomplicirali”, kaže još jedan utjecajni član HDZ-a, piše novinar Jutarnjeg lista Marko Špoljar.

Prethodni članakKriza troškova života utječe na domaćinstva diljem Evrope
Naredni članakChristian Schmidt suspendirao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a