Jutarnji list: Hrvatska će blokirati šest ruskih jahti i sedam kompanija

Jahta (Ilustracija Pixabay)

Zbog agresije na Ukrajinu Hrvatska će blokirati šest ruskih jahti i sedam kompanija, piše u četvrtak Jutarnji list navodeći da su već blokirana tri broda povezana s pravnim ili fizičkim osobama koje su se našle na evropskoj listi sankcioniranih.

Jedan od njih je luksuzna jahta Royal Romance, vrijedna oko 180 miliona dolara. Njen je vlasnik ili posjednik, kako se pisalo, navodno ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk, bliski prijatelj Vladimira Putina, koji je bio i kum njegovoj kćerki.

Uz blokadu kompanije Đuro Đaković Termoenergetska postrojenja razmatra se blokada još šest kompanija.

Blokirani brodovi, pak, nalaze se u Rijeci, Betini i Skradinu, ali s ruskim fizičkim i pravnim osobama povezana su navodno još tri broda čija se blokada također razmatra.

To su prve službene blokade u Hrvatskoj koje su se počele provoditi na temelju Uredbe Vijeća EU br. 269/2014 iz 2014. godine o restriktivnim mjerama u pogledu radnji koje potkopavaju ili ugrožavaju integritet, suverenitet i nezavisnost, u ovom slučaju Ukrajine.

Zasad nije poznato ko je u posjedu ili vlasništvu preostala dva blokirana broda, no vlasnik kompanije iz Slavonskog Broda je oligarh Aleksej Mordašov.

Blokirani su, navodno, i bankovni računi pojedinih kompanija, a spominje se da je, uz Đuru Đakovića TEP, riječ o još šest kompanija koje su povezane sa sankcioniranim ruskim pravnim ili fizičkim osobama. No veliki broj zaposlenih ima samo Đuro Đaković TEP jer se u ostalih šest kompanija, kako Jutarnji list neslužbeno saznaje, radi o ukupno nešto više od desetak zaposlenika.

Ministarstvo finansija, saznaje dnevnik, pokušava naći model kako bi poslovanje kompanije Đuro Đaković TEP odvojilo od njenog ruskog vlasnika.

“Želimo napraviti zid oko poslovanja te kompanije u Hrvatskoj te je na taj način u potpunosti odvojiti od njenog ruskog vlasnika”, objašnjava sagovornik, jedan od članova Radne grupe za primjenu i praćenje provedbe međunarodnih mjera ograničavanja pri Ministarstvu vanjskih poslova, a na čijem je čelu državni sekretar Frano Matušić.

Postupak blokade, sudeći prema propisima, nije nimalo jednostavan, a podrazumijeva rad brojnih provedbenih tijela koje koordinira i prati spomenuta grupa pri MVP-u, piše novinarka Jutarnjeg lista Vanja Nezirović.

Prethodni članakScholz isključuje intervenciju NATO-a u Ukrajini
Naredni članakVečernji list: Smirivanje inflacije i cijena očekuje se tek za dvije godine