Jutarnji list: Hrvatska traži američki Patriot

Patriot

Delegacija Ministarstva obrane iduće sedmice putuje u Washington. Zahtijevat će da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti jedan od najboljih protuzračnih sistema – Patriot, piše u nedjelju Jutarnji list.

Kako neslužbeno saznajemo, sljedeće sedmice u Washington odlazi delegacija Ministarstva obrane koja će s američkim partnerima razgovarati o mogućnosti da američka vojska u Hrvatskoj privremeno razmjesti svoj protuzračni sistem, navodi dnevnik.

U četvrtak je, odgovarajući na pitanje Jutarnjeg lista razgovara li se sa saveznicima o pomoći u tom segmentu, ministar Mario Banožić najavio razgovore o toj temi u Washingtonu sljedeće sedmice. Prema sagovornicima Jutarnjeg lista, razgovarat će se i o sistemu Patriot.

Riječ je o sistemu koji je američka vojska nedavno instalirala u Poljskoj u sklopu odbrane NATO saveza. Ti američki sistemi nalaze se u Njemačkoj, odakle ih američka vojska razmješta po Evropi.

Sistem Patriot sadrži multifunkcijski radar koji istovremeno obavlja osmatranje zračnog prostora, otkrivanje i praćenje cilja i raketnog projektila, označavanje cilja i predaju komandi za vođenje rakete. Također ima kontejner s četiri cijevi koji služi za transport, čuvanje i lansiranje projektila.

Ukupna masa rakete je 1.000 kg, a s kontejnerom 1.600 kg. Projektil se sastoji od balističke kape, sistema za navođenje, bojeve glave, pogonske grupe i sistema za upravljanje. Bojeva glava teška je 70 do 80 kg, a može biti klasična ili nuklearna. Operativni domet rakete je od 70 do 160 kilometara ovisno o vrsti rakete koja se koristi. Riječ je o iznimno skupom vojnom sredstvu.

Poljska je, primjerice, još 2015. kupila ovaj sistem koji je uključivao dvije bitnice Patriota s IBCS sistemom i raketama PAC-3 MSE. Vrijednost nabave iznosila je oko 4,57 milijardi dolara. Dvije godine kasnije i Rumunija je kupila ovaj protuzračni sistem s 224 rakete. Ukupna vrijednost ugovora bila je 4,64 milijarde.

Američka vojska ovaj sistem dopremila je prošle godine u bazu Zemunik u sklopu vojne vježbe Astral Knight 21 Kao trajno i priuštivo rješenje za hrvatsku protuzračnu odbranu srednjeg dometa mnogi stručnjaci zagovaraju nabavku norveškog sistema NASAMS. Riječ je o sistemu koji ima integrirani radar MPQ-64 Sentinel dometa 75 km i istovremeno prati 54 cilja, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.