Jutarnji list: Inflacijska spirala se vrti

Ilustracija Pixabay

“Povećali smo cijene za 10 posto, ali morat ćemo opet. Sve cijene rastu”, piše u srijedu Jutarnji list objavljujući anketu s hrvatskim poduzetnicima nakon posljednjeg poskupljenja energenata.

Predsjednik Uprave kompanije Bjelin, Stjepan Vojnić, smatra da smo najnovijim poskupljenjem goriva uz rast cijena sirovina ušli u inflacijsku spiralu. “Cijene rastu, i to značajno. Jedino što nas malo u cijeloj ovoj situaciji drži koliko-toliko optimističnim su najave da su ova poskupljenja goriva i energenata, a samim tim i transporta, kratkoročna. Nadamo se da je ovo samo bljesak, a ne konstanta”, ističe Vojnić.

Proizvođač vina Poljoprivredna zadruga Putnikovići iz mjesta Putnikovići na Pelješcu naglašava da nisu samo cijene goriva skočile, nego su porasli svi ulazni troškovi. “Cijena kartonske ambalaže porasla je 50 posto, cijena staklene ambalaže također je porasla. Nema niti jedne vrste repromaterijala da mu nije viša cijena. Sada nas čeka veća cijena električne energije, a kruna svega je porast cijene goriva”, ističe Jozo Rabušić.

Davor Gabela, suvlasnik Sardine, kaže da je u ovom trenutku najveća nepoznanica to što se ne zna na kojoj će se razini zaustaviti cijena nafte i naftnih prerađevina. Sardinu, kako kaže, ne opterećuje samo rast cijena goriva u dijelu transporta, nego i činjenica da je porasla cijena goriva ribarskim brodovima.

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska, Velimir Vilović, naglašava da cijene ne mogu posebno komentirati s obzirom na to da je dionica Cemexa izlistana na njujorškoj berzi pao podacima izvještavaju konsolidirano. “No svjesni smo i inflatornih pritisaka i tržišnih promjena na koje utječe sukob u Ukrajini pa pažljivo pratimo kretanja i prilagođavamo svoje poslovanje, uzimajući u obzir i potrebe kupaca i našu finansijsku održivost”, obrazložio je Vilović.

Igor Leščić, direktor kompanije Drvoproizvod iz Jastrebarskog, napominje da se ovakva situacija mora odraziti na krajnji proizvod jer je porasla cijena transporta repromaterijala i sirovina i cijena transporta gotovih proizvoda prema kupcima. “Na robu iz pojedinih zemalja čeka se na transport između deset i 15 dana. I nikad ne možete znati kolika će biti cijena sljedećeg šlepera. Cijene se dogovaraju od šlepera do šlepera. Nema više dugoročnih dogovora i ugovora”, kaže Igor Leščić.

Kompanija Premis iz Makarske, proizvođač sladoleda, korigirat će cijene svojih proizvoda za otprilike deset posto, ali to ne znači da će ostati samo na tome, piše novinar Jutarneg lista Jozo Vrdoljak.