Jutarnji list: Ljekari se boje novog rasta oboljelih u januaru

Virus korona (Ilustracija Pixabay)

Brojevi testiranih posljednjih dana u Hrvatskoj govore da je korona u stagnaciji, ali se bolnički kreveti ipak ne prazne željenom brzinom, što pokazuje broj hospitaliziranih, piše u utorak Jutarnji list.

Također, čelni ljudi bolnica kažu da čak i kad im broj pacijanata dijelom padne, ne smanjuju kapacitete namijenjene virusu korona jer naprosto nema uvjerljivih dokaza da će se omicron varijanta ponašati isto u svim državama, a posebno kad je stopa imunizacije građana niska kao što je to u Hrvatskoj.

Na to upozorava i virusni imunolog Stjepan Jonjić. Kaže da je u Hrvatskoj i dalje premalo vakcinisanih među starijom populacijom, a upravo bi njima omicron mogao najviše štetiti. Naime, tek se čeka pravi dolazak omicrona u Hrvatsku.

Prema podacima o sekvenciranim uzorcima u laboratoriju ECDC-a, omicron u Hrvatskoj još nije u zamahu. No stručnjaci upozoravaju da je samo pitanje vremena kad će se to dogoditi, odnosno da će to biti najvjerojatnije iza blagdana tokom kojih je u Hrvatsku došao veći broj građana iz zapadnih zemalja gde je novi sloj uveliko prisutan.

Činjenica da duže od dva mjeseca svakodnevno umire barem pedesetak oboljelih od COVID-19 potvrđuje da je situacija ozbiljna i da mjesta za opuštanje nema, piše novinarka Jutarnjeg lista Goranka Jureško.