Jutarnji list: Milanović 120 puta koristio vojne helikoptere i brodove

Zoran Milanović (Foto Hina)

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović 120 puta koristio je vojne helikoptere i brodove, a to sve s oznakom tajnosti pa javnost nema uvida koliko je puta i gdje predsjednik putovao te koliko to stoji, piše u srijedu Jutarnji list.

Zahtjeve za korištenje materijalnih sredstava u svrhu pružanja potpore Uredu predsjednika i dalje ćemo tražiti direktno od načelnika Glavnog stožera, a ne od ministra obrane, tvrde Jutarnjem listu sagovornici u Uredu predsjednika, uz napomenu da odluku ministra odbrane kojom se zabranjuje davanje potpore Uredu predsjednika smatraju protuzakonitom.

S obzirom na to da u Uredu predsjednika i dalje ne namjeravaju poštovati odluku ministra obrane od 4. novembra, potpuno je jasno da će se sukob zbog angažmana vojnika i korištenja materijalnih sredstava za potrebe predsjednika nastaviti.

Prema neslužbenim informacijama, od septembra prošle godine do početka novembra ove godine na direktni zahtjev Ureda predsjednika načelnik Glavnog stožera izdao je oko 120 zapovijedi za korištenje vojnika i materijalnih sredstava za potporu predsjedniku Republike.

Sve te zapovijedi klasificirane su oznakom tajnosti i javnost nema uvida u to koliko je puta i gdje predsjednik republike, primjerice, putovao vojnim helikopterom ili vojnim brodom i koliko je to opteretilo budžet Ministarstva odbrane.

Te zapovijedi načelnika Glavnog stožera sada su, na zahtjev ministra odbrane, predmet istrage Inspektorata odbrane. Iako je zahtjev izdan još prije mjesec dana, 29. oktobra, istraga Inspektorata još traje.

Sam predsjednik Republike Hrvatske još je u augustu prošle godine objavio da su podaci o korištenju helikoptera tajna i da njegov ured zahtjeve za korištenje helikoptera i brodova više neće slati Kabinetu ministra odbrane, nego direktno načelniku Glavnog stožera jer iz MORH-a cure podaci o njegovim putovanjima, donosi Jutarnji list.

Kao glavne tačke prijepora između MORH-a i Pantovčaka Jutarnji list navodi slučaj zapovjednika Počasno-zaštitne bojne brigadira Elvisa Burčula kojega je ministar Mario Banožić umirovio, zatim prijevoz biskupa vojnim brodom, izbjegavanje procedure pri korištenju vojnih resursa, ali i Banožićeve letove školskim avionima.

Prethodni članakNjemačka: Prva sudska presuda za ratni zločin protiv naroda Jezida
Naredni članakProtesti pred američkim Vrhovnim sudom koji razmatra pravo na pobačaj