Jutarnji list: Minimalci u turizmu rastu, ali tek od maja

Ilustracija Pixabay

Poslodavci u turizmu i sindikati završili su pregovore o iznosu minimalnih plata u toj djelatnosti za iduću godinu, piše u petak Jutarnji list.

Minimalci u sektoru turizma u granskom su kolektivnom ugovoru razrađeni u četiri grupe složenosti poslova, pri čemu je samo za onu najnižu predviđen minimalni iznos bruto plate koji određuje Vlada za 2022. godinu (4.687,10 kuna), a o ostalima se pregovaralo s HUP-ovom Udrugom ugostiteljstva i turizma te je postignut dogovor i o njihovu povećanju od 1. maja 2022.

Dok državni minimalac raste za deset posto, minimalci za složenije poslove u turizmu i ugostiteljstvu rast će malo drugačijom dinamikom. Tako je za drugu kategoriju poslova predviđen rast od 12 posto (na 4.800 kuna bruto i odnosi se na sobarice te pomoćno osoblje poput pomoćnih konobara, kuhara, recepcionera i slastičara), za treću od šest posto (na 5.400 kuna za konobare, kuhare, slastičare, recepcionere), a za četvrtu od pet posto (na 6.400 kuna za konobare i kuhare specijaliste te druge složenije poslove).

Prema riječima predsjednika Sindikata turizma i ugostiteljstva Hrvatske (STUH) Eduarda Andrića, oni su tražili 10-postotno povećanje minimalca za sve kategorije radnika, ali je HUP-ova Udruga ugostiteljstva i turizma, nakon konsultacija s članstvom zbog nepoznanica u razvoju situacije s pandemijom te početka i toka nove turističke sezone, “prihvatila sindikalnu inicijativu, ali s umanjenim iznosima povećanja plata za drugi, treći i četvrti razred složenosti poslova”.

Kompromis znači da se prva četiri mjeseca neće ništa mijenjati, osim kad je riječ o isplati državnog minimalca, a s početkom primjene novih iznosa u maju će zajednički zatražiti od ministra rada da donese odluku o proširenju granskog kolektivnog ugovora ugostiteljstva na sve pravne osobe u sektoru. Tada bi ti iznosi bili obaveza svih, pa i najmanjih kafića, a prema novom Zakonu o minimalnoj plati, primjenu će nadzirati inspektori rada.

Andrić najavljuje da će se krajem septembra s poslodavcima analizirati rezultati sezone, pa će, “ako to pokazatelji dopuste, tada dogovoriti daljnje povećanje iznosa plate po razredima do kraja godine”. Napominje da većina vodećih jadranskih hotelskih kuća isplaćuje plate prema svojim kućnim kolektivnim ugovorima (koji sadrže veća prava od granskog ugovora, ali dio njih također će se sada izmijeniti zbog uvjeta vezanih uz pandemiju korone), no postoje poslodavci u kontinentalnom turizmu te u manjim ugostiteljskim objektima kojima iznosi iz granskog ugovora doista predstavljaju granicu ispod koje se neće ići.

Očekuje, pak, da će STUH krajem 2022. na osnovu rezultata turističke sezone početi pregovarati o novim povećanjima plata po razredima složenosti poslova s primjenom od 1. januara 2023. godine, piše Jutarnji list.

Prethodni članakKoalicijske snage predvođene SAD-om okončale borbenu misiju u Iraku
Naredni članakDomovinski pokret se pridružio referendumskoj inicijativi Mosta o ukidanju COVID potvrda