Jutarnji list: Na Silvestrovo u hotelima pet i po puta više gostiju nego lani

Vatromet (Ilustracija Pixabay)

Novu godinu 2022. u Hrvatskoj je dočekalo 50.000 turista, a prema podacima Hrvatske turističke zajednice, Silvestrovo je u nekim od hotelskih objekata obilježilo pet i po puta više gostiju nego lani, piše u ponedjeljak Jutarnji list.

Od ukupnog broja gostiju koji trenutno borave u našoj zemlji, 30.000 je inozemnih posjetilaca, a najviše ih je zabilježeno na području Istre i Kvarnera, nakon šega slijede Splitsko-dalmatinska, Dubrovačko-neretvanska te Zadarska županija.

U hotelima je zabilježeno 27.000 gostiju, što je značajno povećanje u odnosu na januar 2021. godine kada je na isti dan u hotelima boravilo samo njih 5.000.

Ipak, brojke pokazuju da još kaskamo za podacima s početka 2020. godine kad je, prema podacima HTZ-a, za novogodišnje praznike u Hrvatskoj boravilo oko 60.000 turista.

Kad su u pitanju konkretne turističke destinacije, od novogodišnjih proslava i turista najviše su profitirali Zagreb, Opatija, Dubrovnik, Poreč i Split, a nakon domaćih gostiju, koji su u smislu odredišta najbrojniji, slijede Nijemci, Slovenci i Austrijanci, piše novinarka Jutarnjeg lista Dora Koretić.