Jutarnji list: Nakon škola, moguće testiranje i u vrtićima

Testovi na COVID-19 (Ilustracija Pixabay)

Iako zasad nije u planu mjerom testiranja obuhvatiti i djecu u vrtićima, u Ministarstvu i tu opciju ostavljaju otvorenom, piše u petak Jutarnji list. 

Nakon što vide efekte mjere u školama, razmotrit će, kažu, daljnje aktivnosti. Ministar Radovan Fuchs objašnjava kako je akcija s nabavom i distribucijom testova za školsku djecu prilično opsežan poduhvat, a s druge strane s malom je djecom ipak kompliciranije uzimanje uzoraka.

Direktori dječijih vrtića skloniji su da se djecu ne testira i taj korak u startu smatraju besmislenim.

“To je delikatno pitanje. Roditelji su izbezumljeni od silnih samoizolacija, kao i zaposlenici vrtića. Mnoge su vrtićke grupe bile i dva puta u samoizolaciji. Roditelji su na izmaku snaga i da još moraju testirati djecu, to bi bilo kontraproduktivno i ne bi dalo posebne rezultate. Mislim da bi to bilo besmisleno, treba naći mjeru koja će što manje frustrirati roditelje”, kaže direktorica Dječijeg vrtića Pazin Vesna Rusijan.

Direktorica Dječjeg vrtića Hvar, Sanja Ćurin, također ne vidi smisao u testiranju vrtićke djece.

“Nikako, apsolutno ne. Roditelji će reći ono šta žele reći. Neko će testirati djecu, neko neće, jednako kao što je bilo i s mjerenjem temperature. Roditelji su govorili napamet brojke i sve to nema smisla”, smatra ona.

U Sindikatu radnika u predškolskom odgoju ne žele se očitovati o toj temi jer ona, kažu, ne ulazi u nadležnost sindikata. Ipak, predsjednica Sindikata, Iskra Vostrel Prpić, upozorava na alarmantne probleme uposlenika u vrtićima u doba COVID-19.

“Nemamo odgajatelja, ljudi padaju s nogu, na izmaku su snaga. Pedijatri daju opravdanja za djecu bez da su ih pregledali i tu je velik prostor za manipulaciju pri izricanju mjera samoizolacija. Epidemiolozi su u jednom od vrtića otkrili da je u vrtićkoj grupi dijete koje je prije pet dana dobilo potvrđeni PCR test. Dakle, događaju se slučajevi da roditelji dovode pozitivnu djecu. Ne možemo osuditi roditelje, ali sve ovo je dominoefekt”, ističe Iskra Vostrel Prpić, pišu novinarke Jutarnjeg lista Mirela Lilek i Ivana Krnić.