Jutarnji list: Novi zakon o platama – nagrade za marljive, otkaz neradnicima

Euri (Ilustracija Pixabay)

Za javne službe uvodi se 16 platnih razreda umjesto 300 koeficijenata i 500 dodataka, a novim zakonom o platama omogućit će se napredovanje i nagrađivanje u službi, no uvode se i dvije vrste sankcija, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ministarstvo pravosuđa i uprave izradilo je draft Zakona o platama u državnoj službi i javnim službama, a prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, umjesto oko 300 koeficijenata i 500 dodataka na platu za oko 2.400 različitih radnih mjesta u javnom sektoru, novi bi propis trebao definirati plate uz pomoć samo 16 platnih razreda.

Osim toga, napokon će se omogućiti napredovanje i nagrađivanje u službi, ali i kažnjavanje onih koji ne rade ili rade manje nego što bi trebali.

Tako će, prema prijedlogu Ministarstva pravosuđa i uprave koji je na stolu radne grupe, u novom sistemu postojati dvije vrste sankcija: smanjenje plate u određenom postotku za radnike koji nisu dovoljno učinkoviti, oni neće moći ni napredovati, a za one koji uopće ne rade, odnosno koji ne ispunjavaju svoje radne obaveze, doći će i do isključenja iz službe, odnosno otkaza.

Novi sistem plata u javnom sektoru trebao bi napokon ujednačiti plate za ista radna mjesta koje obavljaju službenici.

Primjerice, sada u sistemu postoje 22 radna mjesta administrativnog sekretara, a ovisno u kojoj su službi, ministarstvu ili pak agenciji, za isti posao primaju različite plate i imaju koeficijente u rasponu od 0,824 do 1,280. Tako osoba sa 16 godina radnog staža i srednjom stručnom spremom može na istom mjestu imati platu od 784 do 1.222 eura u bruto iznosu.

Viši stručni savjetnik, pak, sada ima čak deset različitih koeficijenata u rasponu od 1,523 do 2,3, a osoba s visokom stručnom spremom zaposlena na istom radnom mjestu 16 godina može, ovisno o mjestu rada, imati bruto platu u rasponu od 1.450 eura do 2.190 eura.

U toj verziji zakona sada bi se svi ti koeficijenti rasporedili u 16 platnih razreda, koji bi se onda množili s osnovicom, koja će i dalje biti predmet pregovora sindikata i Vlade, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Prethodni članakFreedom House: Korupcija ostaje ozbiljan problem u Hrvatskoj, dramatičan pad sloboda u Srbiji
Naredni članakU Zagrebu predstavljena knjiga “Tkaljo moja tiha”