Jutarnji list piše: Kinezi će tražiti još 450 miliona kuna za Pelješki most?

Pelješki most (Foto Fena)

Kompanija koja je gradila Pelješki most najavila je zahtjev za nadoplatu zbog poskupljenja sirovina i prijevoza, piše u četvrtak Jutarnji list.

Radovi na Pelješkom mostu i pristupnoj cesti na Pelješcu napreduju prema planu te bi saobraćaj preko mosta trebao krenuti u martu sljedeće godine, kada bi trebao biti završen čvor Brijesta. No, šest mjeseci prije završetka radova pojavio se problem oko završnog finansijskog računa.

Naime, izvođači radova usmenim su putem investitoru Hrvatskim cestama najavili zahtjeve za isplatu dodatnih troškova. Dodatne finansijske zahtjeve zasad su najavili kineska kompanija CRBC i austrijski Strabag. Grčki Avax još se nije oglasio, ali se i od njega očekuju potraživanja dodatnih finansijskih sredstava.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, dodatni finansijski zahtjevi već su se popeli na oko 500 miliona kuna. Ipak, tačni iznosi bit će poznati kad stignu službeni pismeni zahtjevi.

Kako saznaje dnevnik, predstavnici kineske kompanije CRBC koji se nalaze na gradilištu mosta i hrvatski konsultanti koji rade za njih napravili su preliminarni izračun dodatnih troškova te su izračunali kako bi im Hrvatske ceste kao investitor trebale platiti dodatnih oko 450 miliona kuna, što je više od 20 posto od ukupne vrijednosti ugovora.

U te dodatne troškove, između ostalog, uračunato je povećanje cijena čelika, utjecaj pandemije, povećanje cijena radne snage, ali i veće cijene avionskih karata za kineske radnike koji se vraćaju kući. Kineskoj kompaniji zbog pandemije već je odobreno produženje roka završetka radova za šest mjeseci pa se dodatni finansijski zahtjevi zbog pandemije smatraju neosnovanim.

Ovaj iznos zasad samo usmeno saopćen, u Hrvatskim cestama i Ministarstvu prometa izazvao je pravu konsternaciju i ljutnju jer se smatra da je izračun prenapuhan i neopravdan te se tumači kao želja pojedinaca da u posljednji trenutak, uoči završetka radova, naplate dodatni novac koji im ne pripada, donosi Jutarnji list.

Prethodni članakU Velikoj Kladuši uhapšen presuđeni ratni zločinac Fikret Abdić
Naredni članakSchmidt pozvao EU da pokaže Balkanu da je evropskom bloku stalo