Jutarnji list: Plan za uštede – nedjelja bez auta, vožnja par-nepar, rad od kuće

IEA

Međunarodna agencija za energiju (IEA) preporučuje razvijenim zemljama plan u deset tačaka kako bi se u mjesecima uoči ljetne sezone, kada se bilježi najveća potrošnja nafte, značajno smanjila potražnja za tim energentom, piše u nedjelju Jutarnji list.

Time bi se, napominju, smanjio rizik mogućih velikih problema s opskrbom dok smo suočeni s globalnom energetskom krizom pokrenutom ruskom invazijom na Ukrajinu. Također, smanjilo bi se opterećenje visokih cijena na potrošače, ali i ekonomske štete, prihod Rusije od nafte te bi se istovremeno utjecalo na to da se potražnja za naftom usmjeri na održiviju putanju.

U IEA su izračunali da bi kratkoročni plan u deset tačaka, kada bi se u potpunosti primijenio u razvijenim zemljama, smanjio potražnju za naftom za 2,7 miliona barela dnevno u četiri mjeseca, što je ekvivalent potražnje za naftom svih automobila u Kini.

“To bi moglo značajno smanjiti potencijalne napetosti u vrijeme kada velike količine ruske nafte možda neće više stizati na tržište te kada se približava vršna sezona potražnje u julu i augustu”, objavili su, dodajući kako bi efekt bio još veći da mjere također usvoje, djelomično ili u potpunosti, i zemlje u razvoju.

Hrvatska nije među zemljama članicama, ali je Vlada nedavno dobrovoljno učestvovala u njenom pozivu da se na tržište puste dodatne količine nafte i derivata iz državnih rezervi kako bi se poboljšala opskrba i utjecalo na zaustavljanje rasta cijena.

Preporuke uključuju ograničenja za vožnju, kao i putovanja avionima, odnosno sporiju vožnju, rad od kuće, dane bez automobila u gradovima, jeftiniji javni prijevoz i poticanje prakse dijeljenja prijevoza, piše novinarka Jutarnjeg lista Gordana Grgas.

Prethodni članakJoš nema dogovora o izbornoj reformi u BiH, “posvađali se” Čović i Izetbegović
Naredni članakVečernji list: Austrija će zabraniti skup u Bleiburgu