Jutarnji list: Porodice kupuju i po 40 litara ulja

Suncokretovo ulje (Ilustracija Pixabay)

Porodice kupuju i po 40 litara ulja, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da bi, nastavi li se povećana potražnja, trgovci mogli uvesti restrikcije.

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim evropskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja – u Španiji se, primjerice, može kupiti najviše tri litra ulja tokom jedne kupnje – i hrvatski su građani počeli stvarati zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama.

No trgovci s kojima je razgovarao Jutarnji list – Konzum, Lonia, KTC i NTL – kažu da su dobro opskrbljeni i ne namjeravaju uvoditi restrikcije za jednokratne kupnje jestivog ulja, a iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe te iz Tvornice ulja Čepin poručuju da imaju dovoljne količine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerovatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupnji ulja i to ne zato što ulja nema nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Iz Konzuma su u petak odgovorili: “Kako očekujemo da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema, u ovom trenutku nećemo ograničavati količinu kupovine. No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna.”

Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primjećuje povećana kupovina ulja, brašna, tjestenine, riže i šećera, ali ne kane uvoditi nikakve restrikcije. Nedavno su, kaže, imali ulje na akcijskoj prodaji ispod 11 kuna za litar, pa se moglo vidjeti da neki kupci uzimaju veće količine, od 10 do čak 40 litara.

Evačić očekuje određeno povećanje cijena proizvođača jer ga svi najavljuju, ali smatra da maloprodajna cijena litra ulja ipak neće dosegnuti 20 kuna, kako se neki kupci pribojavaju.

Što se tiče mogućih poskupljenja, u Konzumu se pozivaju na informacije o globalnom kretanju cijena sirovine na berzi te procjenjuju da bi moglo doći do rasta cijena određenih proizvoda.

Drago Munjiza, direktor Lonije, potvrđuje da nema nikakvog razloga za paničnu kupovinu, ali niti za njena ograničenja te da četveročlanoj porodici treba litar ulja mjesečno.