Jutarnji list: Prvi otkaz u školama zbog odbijanja testiranja i vakcinacije

Ilustracija Pixabay

Nastavnik Tehničke škole Bjelovar, koji od 16. novembra nije dolazio na posao jer se ne želi testirati, niti vakcinisati, više nije radnik škole, piše u utorak Jutarnji list.

Kako je dnevniku potvrdio direktor škole Dario Malogorski, sa zaposlenikom je u ponedjeljak potpisan sporazumni raskid ugovora o radu. Tome su prethodila dva upozorenja pred otkaz. Kako saznaje Jutarnji list, riječ je o nastavniku mlađe generacije, zaposlenom u školi 1. septembra.

Direktoru škole je jasno poručio da se ne slaže s mjerom obaveznog testiranja te da iz vlastitog principa ne pristaje na predočenje ikakvih potvrdi.

Direktor Malogorski ističe kako je nastavnik, ne želeći školi priuštiti ikakve daljnje probleme, pristao potpisati sporazumni otkaz.

„Povod raskidu ugovora je neslaganje s mjerama. Moram reći da kolega nije radio nikakve skandale, nije prijetio, nije dolazio pred školu, naprosto se nije slagao s uvedenom mjerom i od njenog uvođenja niti jednom nije došao na radno mjesto”, kaže Malogorski.

Za to vrijeme nastava za učenike organizirana je zamjenama koju su odrađivali njegovi kolege. Nastavniku iz Bjelovara direktor je prije raskida ugovora u dva navrata slao poštom upozorenja pred otkaz, no u školu nije stizala povratnica, što znači da osoba nije preuzela poštu. Logično, s obzirom na to da je za ulazak u poštu potrebna COVID potvrda.

Direktor je zato upozorenja slao i putem elektronske pošte. Na upozorenja nije dobio očitovanje uposlenika.

„Čuli smo se u četvrtak i petak, kolega je pristao na sporazumni otkaz, što znači da nemamo nikakvih potraživanja jedni prema drugima. U ovoj situaciji to je najbolje rješenje. U njegove principe ne mogu ulaziti, no naglašavam da je kolega zaista bio korektan, osim što nije dolazio na nastavu pa smo morali organizirati zamjene”, napominje direktor.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske Suzana Hitrec kazala je za Jutarnji list da još uvijek nemaju saznanja o tome da su počeli masovni otkazi, dodajući da je sve manje osoba u školama koje se odbijaju testirati ili ne žele pokazati COVID potvrdu.

“Nadamo se da će ovakvih slučaja biti malo. Primjer u Bjelovaru ukazuje da je, kada je već došlo do takve okolnosti, ipak ostvarena dobra komunikacija s poslodavcem te je dogovoren sporazumni raskid ugovora koji je u svakome slučaju prihvatljivije rješenje. Nadam se da neće biti potrebe niti za sporazumnim raskidima”, komentira Hitrec.

Prethodni članakArmin Hodžić gostuje na N1 BiH i na N1 Hrvatska
Naredni članakHEP otpisao 60 miliona kuna tražbina stradalima od potresa