Jutarnji list: Rast porodičnih mirovina

Starica (Ilustracija Pixabay)

Udovice i udovci će od 1. januara 2023. godine uz svoju imovinu moći dobiti i dodatak od do 50 posto mirovine preminulog supružnika, a porodične mirovine narast će za 10 do 15 posto, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović i saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja krajem januara 2022. godine prezentirat će javnosti novi model porodičnih mirovina koji će od 2023. godine donijeti veća mjesečna primanja za više od 214.000 ljudi, a cijeli paket novog modela “težak” je čak milijardu kuna.

Hrelja je kao saborski zastupnik HSU ušao u vladajuću većinu s potpisanim sporazumom kojim mu se jamči povećanje porodičnih imovina i novi model za te mirovine, a iako novi model još nije do kraja dogovoren, iz Ministarstva rada i mirovinskog sustava neslužbeno su potvrdili Jutarnjem listu da je generalni smjer u kojem se ide taj da se novi model porodičnih mirovina bazira na načelima uzajamnosti i pravičnosti.

To znači da će korisnici porodičnih mirovina, a u 93 posto slučajeva riječ je o udovicama, imati pravo odabira: ili primati porodičnu mirovinu koja bi se trebala podići na 77 do najviše 80 posto mirovine preminulog supružnika ili će, ako im je to povoljnije, moći primati svoju mirovinu i do 50 posto mirovine preminulog supružnika.

Porodičnu mirovinu u Hrvatskoj, prema podacima za oktobar, prima 214.355 osoba, što je 19 posto od svih korisnika mirovina. U prosjeku ta mirovina bez međunarodnih ugovora iznosi 2.404 kune, što je 33,8 posto udjela u neto plati, za 28 godina staža, dok je prosječni korisnik stariji od 72. godine.

Iznos prosječne porodične mirovine značajno je ispod granice siromaštva koja prema podacima za 2019. godine za samca iznosi 2.710 kuna mjesečno, pa iz Vlade poručuju kako, s jedne strane treba podići porodične mirovine koje su sada najniže, a s druge strane to je i način borbe protiv siromaštva.

Ovakvom Hreljinom modelu oštro se protivi Sindikat umirovljenika Hrvatske koji je unutar Radne grupe za porodične mirovine predložio svoj model, po njima više socijalno osjetljiv, piše u četvrtak Jutarnji list.

Prethodni članakR u uglu ekrana – novi pravilnik o označavanju televizijskih repriza
Naredni članakRusija kaznila Twitter, Facebook i TikTok zbog zabranjenog sadržaja