Jutarnji list: Rimac počeo ulagati u hrvatske startupove

Mate Rimac (Foto Hina)

Novo veliko startup iznenađenje iz Hrvatske zove se Codemap, piše u utorak Jutarnji list, navodeći da je u tu kompaniju uložio inovator Mate Rimac, finasijer Tomislav Matić i fond SQ Capital.

Zagrebačka kompanija, koja je krajem 2020. provirila iznad radara, upravo je zaključila investiciju od 1,7 miliona kuna (225.000 eura) za širenje u SAD.

Ne baš velik iznos u odnosu na investicije u startupe koje su u Hrvatskoj zaredale posljednjih nekoliko mjeseci. Međutim, Codemap je prvi startup u koji su svoj novac investirali lično Mate Rimac, osnivač i direktor Rimac grupe te Tomislav Matić, osnivač i direktor Texo Managementa.

Vodeći ulagač u ovoj rundi je dosad slabije poznat hrvatski VC fond SQ Capital, koji je već podupro domaće igrače kao što su Sportening, Fueloyal, Farseer i Miret. U skladu s tim, osnivači Codemapa ovo ulaganje opisuju na razini tzv. anđeoske runde, usporedive sa sličnim ulaganjima na razini EU, a biznis kojim se bave opisuju poslovima kojima se bave poput Combisa i King ICT-a.

Osnivači Codemapa su ekonomisti Saša Janićijević i Goran Bušelić te programer Karlo Mamić. Saša Janićijević, suosnivač i izvršni direktor Codemapa, kaže da su dosad razvoj finansirali vlastitim sredstvima i tražili ulagače.

“Tražili smo investitore koji su zainteresirani za automatizaciju proizvodnje softvera. Naš je cilj s ovim sredstvima oformiti tim za američko tržište i širiti se na najvećem tržištu za razvoj softvera na svijetu”, kaže Janićijević.

Codemap je prvi hrvatski no-code startup. No-code je naziv za različite web alate pomoću kojih je moguće ubrzati proizvodnju softvera. U prva dva mjeseca rada privukao je 1.000 korisnika, preko njega je ugovorena izrada stotinjak softverskih projekata te je pomogao tridesetak ljudi u pronalaženju stalnog posla. Danas je to cloud platforma koja omogućava novi, efikasniji način ugovaranja i vođenja softverskih projekata, piše novinar Jutarnjeg lista Bernard Ivezić.

Prethodni članakVečernji list: Nisu djeca superširitelji nego je omicron superzarazan
Naredni članakIstraživanje: Jaz između zaposlenih na određeno i neodređeno vrijeme sve dublji