Jutarnji list: Škole će dobiti 2,8 miliona testova

Testovi (Ilustracija Pixabay)

Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskoro će školama proslijediti obavijesti o planu testiranja učenika osnovnih i srednjih škola, piše u četvrtak Jutarnji list.

Ideji da se učenici testiraju jednom sedmično kod kuće, konkretno ponedjeljkom prije nastave, prethodit će distribucija oko 2,8 miliona testova (mjesečna zaliha) na adrese 1.300 matičnih i oko 1.100 područnih škola u Hrvatskoj.

Testove bi preuzeli roditelji, a nakon obavljenog testiranja, učenici bi dolazili u škole s potpisom roditelja u sveskama, uz naznaku “negativan test”, kao što se prije od roditelja tražilo da upisuju visinu temperature učenika.

Testiranje je, kažu u Ministarstvu, na dobrovoljnoj bazi, pri čemu bi učenici čiji test pokaže negativan nalaz bili izuzeti od mjere samoizolacije. Ovo je praktički mjera ukidanja samoizolacija za učenike, tvrde u Ministarstvu.

U Hrvatskoj je oko 450.000 učenika, što znači da je za provedbu testiranja četiri puta mjesečno potrebno oko 1,8 miliona testova. Ipak, plan je osigurati zalihu od milion testova mjesečno, za slučajeve pojave pozitivnog učenika u razredu u drugoj polovini sedmice.

Tada bi se, objašnjavaju u Ministarstvu, učenici opet testirali, s ciljem da negativni ostanu na nastavi. Plan bi se ukratko sveo na to da zdravi idu u škole, a bolesni ostaju kod kuće.

Trenutno se procjenjuje da je oko 30.000 učenika u samoizolaciji. Datum početka mjere još nije poznat zbog logističkih problema. Prvi je, potvrđuje glavni savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin, kupovina testova.

“Cilj Vlade je da se u samotestiranja djece krene što prije, i to iz više razloga. Prvo je da se zaražena djeca odmah izdvoje iz kolektiva te da preostali učenici ne moraju u samoizolaciju, odnosno da se one svedu na minimum”, kaže izvor iz Vlade.

Navodi da sama distribucija ne bi trebala biti problematična. Testovi će iz robnih zaliha, kažu nam, uz pomoć HZJZ-a, biti distribuirani lokalnim zavodima, odakle bi ih preuzele škole. U toj varijanti ne bi trebalo biti problema niti za udaljena mjesta, odnosno otoke, jer nije riječ o kvarljivoj robi ili osjetljivom materijalu poput vakcina, čija je distribucija ipak teža.

U školama zasad izražavaju skepsu prema samotestiranju učenika, pišu novinari Jutarnjeg lista Ivana Krnić, Mirela Lilek i Robert Bajruši.

Prethodni članakVečernji list: HDZ je snažan jer ima odane birače i pasiviziranu opoziciju
Naredni članakPlenković: Danas se trebamo prisjetiti i zloglasnih ustaških logora