Jutarnji list: Stopirana obnova Banskih dvora vrijedna 155 miliona kuna

Banski dvori (Foto Vlada RH)

Zaustavljen je postupak javne nabave za obnovu Banskih dvora nakon što je podnesena žalba protiv dokumentacije, piše u subotu Jutarnji list.

To će usporiti projekt konstrukcijske i cjelovite obnove zgrade Vlade nakon potresa u vrijednosti 155 miliona kuna, koji se dijelom finansira i iz Fonda solidarnosti Evropske unije.

U Vladi će sada definitivno biti u utrci s vremenom jer novac iz EU moraju potrošiti do kraja juna ako Komisija ne napravi iznimku i produži rok.

Iz Fonda solidarnosti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite Banskih dvora predviđeno je 61,5 miliona kuna i potpisan je ugovor o konstrukcijskoj obnovi.

Žalbe na dokumentaciju vrlo su česte u postupcima javne nabave, u 2019. godini čak je trećina svih žalbi bila upravo ta, jer se pri podnošenju žalbe postupak odmah prekida, a žalbena naknada iznosi samo 5.000 kuna bez obzira na vrijednost nabave.

U Vladi očekuju da bi radovi na Banskim dvorima mogli početi za mjesec, da ovo neće znatnije usporiti projekt, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kaže da su pri planiranju projekata uzeli u obzir i činjenicu da će vjerovatno biti žalbi.

“Ali ne vjerujem da će to izazvati neka veća kašnjenja. Realno je da za mjesec krene obnova jer vjerujem da će DKOM riješiti žalbu u najkraćem mogućem roku. Kad govorimo o konstrukcijskoj obnovi zgrada javne nabave i korištenju Fonda, tu se ne može krenuti u obnovu bez cjelovite dokumentacije, a to iziskuje najviše vremena, puno elaborata i analiza i tek onda izradu projekta”, objašnjava ministrica koja je uvjerena da će se Fond realizirati u cjelini, kako je planirano.

Vlada je 19. novembra prošle godine raspisala konkurs za izradu projektno-tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove kompleksa na Trgu svetog Marka. Prvi rok za dostavu ponuda bio je 28. decembra, ali je 22. decembra izmijenjena dokumentacija o nabavi, jer su se na raspolaganje ponuditeljima dale i konzervatorske smjernice pa je i rok za dostavu ponuda produljen na 5. januara, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Prethodni članakFuchs: Učenici čine samo 8,7 posto zaraženih
Naredni članakHALID EF. HADŽIMULIĆ: Niko ne zna ko bijaše taj “stranac”